Vodohospodáři Povodí Odry se významně podílejí na vzniku nových cyklostezek a jejich údržbě

07.07.2021 14:51 | Tisková zpráva

Přirozeně, z morfologie terénu, se nabízí stezky pro cyklisty situovat podél vodních toků a zátop vodních děl, kde je minimální převýšení. Většina stezek je pak vedena po pozemcích a vodních dílech, převážně pak po ochranných říčních hrázích Povodí Odry, které významným způsobem přispívá k jejich realizaci a současně provádí údržbu.

Vodohospodáři Povodí Odry se významně podílejí na vzniku nových cyklostezek a jejich údržbě
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Údržba doprovodné zeleně kolem vodních děl a toků je náročná a představuje jednu z hlavních údržbových činností vodohospodářů během jarního a letního období v rámci celého území povodí Odry. Na kosení trávy na hrázích a na nich vedených cyklostezek podél vodních toků vodohospodáři vynakládají ročně přes 10 mil. Kč.

Jako příklad uveďme cyklostezku z Ostravy do Beskyd podél řeky Ostravice a Morávky, stezky kolem Odry přes Ostravu do Bohumína, stezka z Ostravy kolem řeky Opavy až do Jeseníků, cyklotrasu podél dolní Olše nebo cyklostezku podél vodní nádrže Olešná u Frýdku – Místku. A připravují se další významné stezky s rozhodujícím přispěním státního podniku Povodí Odry, jako jsou stezky kolem zátopy Žermanické nádrže a nádrže Slezská Harta nebo i připravované nádrže Nové Heřminovy.

„Občané a návštěvníci Moravskoslezského kraje v hojné míře využívají hustou síť cyklostezek a cyklotras, které byly v posledních 20 letech zhotoveny. Přátelský přístup státního podniku Povodí Odry znamená pro všechny jeho zaměstnance řadu komplikací jak bezpečnostních a provozních, tak během provádění údržby a oprav těchto vodních děl primárně určených k ochraně proti povodním a k zásobení vodou výrobních podniků našeho kraje. Proto si dovolujeme všechny uživatele stezek pro cyklisty požádat o respekt a pochopení při námi prováděných opravách vodních děl, kosení říčních hrází a ploch kolem vodních nádrží a vzájemnou ohleduplnost pro jejich bezpečné využívání,“ řekl technický ředitel státního podniku Povodí Odry Břetislav Tureček a dodal: „Snažíme se o vstřícnost a umožňujeme obcím a městům umístit stezky pro cyklisty na námi spravovaných vodních dílech a pozemcích, které široká veřejnost následně využívá.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…