Vojenské lesy na Brdech otevřely naučnou stezku o lesnictví

02.10.2018 22:29

Současným lesnickým hospodařením a také jeho historií, a i brdskou přírodou, či místní historií regionu provede návštěvníky Chráněné krajinné oblasti Brdy nová okružní Lesnická naučná stezka Klobouček, kterou minulý týden slavnostně otevřely Vojenské lesy a statky ve spolupráci se správou CHKO.

Vojenské lesy na Brdech otevřely naučnou stezku o lesnictví
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Měří celkem sedm kilometrů, vede z Obecnice na brdský vrch Klobouček přes nádrž Octárna, a na své trase návštěvníkům nabízí celkem 12 zastavení i občerstvení u čtyř lesních studánek.
Sedm set a pět metrů vysoký vrch Klobouček na středočeské straně středních Brd nevybraly Vojenské lesy a statky pro lesnickou naučnou stezku náhodou. Její trasa totiž vede mimořádně cennými lesními porosty.

„Lokalita pod Kloboučkem ji tvořena lesy s relativně přirozenou dřevinnou skladbou - lesy, které jsou věkově i prostorově rozmanité. Jde o takovou vlajkovou loď cílového stavu, ke kterému v našem lesním hospodaření na Brdech i v dalších lokalitách směřujeme, i tomuto aktuálnímu tématu českého lesnictví se naučná stezka věnuje,“ uvedl ředitel divize VLS Hořovice Petr Švadlena.

Stezka začíná u záchytného parkoviště pro návštěvníky, které u fotbalového hřiště vybudovala obec Obecnice. Zde má také svůj cíl. Na její trase čeká na zájemce o brdskou přírodu a historii celkem dvanáct zastávek na sedmikilometrové cestě s převýšením 185 metrů. Její zdolání tak vycházkovým tempem se zastávkami trvá asi 2,5 hodiny. Pro rodiny s malými dětmi či pro fyzicky méně zdatné návštěvníky však stezka nabízí malou variantu zkratkou mezi zastavením č. 4 a 8. Ta měří jen 4,5 kilometru. Část naučných panelů má specifický "brdský" vzhled - jsou umístěny na monolitech ze slepence, který je charakteristickým nerostem středočeských hor.

„Na jednotlivých zastaveních turisté naleznou základní informace od údajů o Brdech i státním podniku, který zde hospodaří od první republiky, přes vše o dřevinné skladbě lokality, až po informace o květeně. Další panely přináší podrobné informace o zvěři či myslivosti. Samostatná kapitola je pak věnována zadržování vody v krajině a tedy Brdům jako strategické zásobárně vody pro široké okolí,“ popsal vedoucí lesní správy Obecnice Václav Pernegr.

Stezku si jako první na pozvání VLS prohlédly ve čtvrtek děti ze základní školy v Obecnici.

Na stezku naváže v blízké budoucnosti svými službami pro návštěvníky také Informační centrum VLS, které v současné době brdští lesníci budují v nedaleké historické budově lesní správy v Obecnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…