Výzva zemědělcům: Zemědělská půda v ČR je zamořena pesticidy

14.03.2020 13:07

V uplynulých letech na území České republiky dochází k výraznému zhoršení stavu zemědělské krajiny. Dopady tohoto zhoršení můžeme pozorovat stále častěji – nejlépe přímo na polích, kde žije daleko méně živočichů než kdysi.

Výzva zemědělcům: Zemědělská půda v ČR je zamořena pesticidy
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Mezi dopady nešetrného zemědělství však patří také problémy samotných zemědělců, ať už problémy se suchem, nedostatkem opylovačů či přemnoženými hraboši. Zemědělské firmy se zahraničním původem však spojitost mezi způsobem zemědělství a současnými problémy často ignorují a v neudržitelné správě krajiny a nadužívání některých pesticidů stále pokračují. Dochází tak k ohrožení a ničení české země zahraničními korporacemi. Iniciativa Ecollective.eu právě proto v pátek 13.3.2020 spouští petiční výzvu všem zemědělcům. Cílem této výzvy je především získat co nejvíce internetových podpisů a upozornit tak zemědělské firmy na problémy a neudržitelnost současného stavu. Výzvu je možné podepsat ZDE.

Jedním z hlavních problémů je například téměř zamoření zemědělské půdy v ČR pesticidy – dle zprávy ČHMU z roku 2018, která vyhodnocovala výsledky z téměř 700 odběrných míst v celém Česku bylo ve 40 % vzorků zjištěno nadlimitní množství pesticidů. Pesticidy většinou neúčinkují pouze na škůdce proti kterým jsou nasazeny, ale mají negativní dopady na mnoho dalších živočichů a negativně tak postihují celý ekosystém. Jednou ze skupin, kterou pesticidy ohrožují nejvíce, jsou bezobratlí živočichové a především pak hmyz. Přitom je to právě hmyz, který je základem většiny ekosystému a na jehož přítomnosti závisí krom přítomnosti mnoha dalších živočišných druhů také úspěšnost zemědělství (bez přirozených hmyzích opylovačů by nebylo možné pěstovat velké množství plodin).

Omezení používání pesticidů a celkový přechod na udržitelnější hospodářství sice nejspíše bude mít krátkodobě negativní dopad na finanční výnosy ze zemědělství, v dlouhodobém časovém horizontu ovšem bude mít pozitivní přínosy především právě pro zemědělce, na které nebude dopadat tolik problémů spojených právě s neudržitelností zemědělství.

Hlavním koordinátorem výzvy je Jakub Hrouda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…