Zahraniční Češkou roku je Běla Gran Jensenová

28.09.2012 11:42

V anketě o největšího zahraničního Čecha/Češku roku zvítězila zakladatelka hnutí „Stonožka“ paní Běla Gran Jensenová z Norska. Na pomyslné druhé příčce skončil plastický chirurg Bohdan Pomahač a na třetím pak Madeleine K. Albrightová.

Zahraniční Češkou roku je Běla Gran Jensenová
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Anketu Zahraniční Čech roku uspořádal Český rozhlas a Česká televize na podporu oslav Dne české státnosti, který je letos věnován krajanům. Jejím záměrem bylo představit posluchačům a divákům známé i méně známé osobnosti zahraničních Češek a Čechů a hlasováním zjistit, které jméno rezonuje ve veřejnosti nejvíc. V srpnu a září obě veřejnoprávní média představila ve vysílání 20 osudů zahraničních Čechů, kteří vzešli z nominací veřejnosti. Bylo zahájeno hlasování, které skončilo 21. září a vyšla z něj vítězně právě Běla Gran Jensenová.

„Je to úžasné. Ne kvůli mně, ale kvůli těm tisícům dětí, které se do stonožkového hnutí zapojily a tisícům těch, kterým jsme pomohli,“ reagovala na vítězství v anketě Běla Jensenová.

Hnutí „Stonožka – na vlastních nohou“ vzniklo v roce 1990, kdy se Běla Gran Jensenová po návratu z emigrace rozhodla pomoci českým dětským nemocnicím. Prostředky sháněla tak, že v Norsku prodávala vánoční přáníčka, která vyrobily děti z českých škol. Akce měla úspěch a do hnutí se postupně zapojily tisíce dětí a stovky učitelů. Od roku 2000 se za vybrané prostředky zařizují také nemocnice, školní zařízení a pomůcky v zahraničí – tam, kde zuří válka a kde působí české jednotky, tj. v Bosně, Kosovu, Iráku a Afghánistánu. Děje se tak díky pochopení a logistické podpoře české armády. „Vedle dětí si zaslouží velké uznání také vojáci a Ministerstvo obrany, ohromně naši pomoc rozšířili dál,“ doplnila paní Běla.

Zástupci Českého rozhlasu a České televize předají ocenění Běle Gran Jensenové dnes, 28. září, v 19.00 hod. na slavnostním večeru ke Dni české státnosti v Národním divadle. O výsledcích ankety více na zahranicnicech.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…