Závěry NKÚ potvrdily kvalitní zacházení s prostředky, určenými na léčení klientů ZP MV ČR

04.01.2016 18:17

Více než rok trvající hloubková kontrola NKÚ ve Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ČR potvrdila velmi kvalitní zacházení se svěřenými finančními prostředky, vybranými a investovanými v oblasti veřejného zdravotního pojištění, tzn. na úhradu zdravotních služeb pro více než 1,27 milionu klientů pojišťovny.

Závěry NKÚ potvrdily kvalitní zacházení s prostředky, určenými na léčení klientů ZP MV ČR
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

„V této oblasti, dotýkající se ročního obratu ve výši cca 27 miliard korun, neexistuje zásadní nález NKÚ. To považujeme za opravdu podstatné a důležité,“ okomentoval tiskovou zprávu NKÚ k výsledkům šetření v ZP MV ČR generální ředitel pojišťovny David Kostka.

Kontrolní nález se týká, jak vyplývá z tiskové zprávy NKÚ, především záležitostí stojících mimo účet veřejného zdravotního pojištění, jako jsou marketing, poradenské služby či fond prevence.

„U některých nálezů jsme přistoupili k nápravě ještě v průběhu kontroly,“ upozornil generální ředitel Kostka. Například nepřesně vyúčtované peníze ze základního fondu ZP MV ČR přeúčtovala pojišťovna správně - do fondu provozního. Dále pojišťovna  zrušila položku generálního ředitele na lázeňské pobyty, vypověděla NKÚ kritizovanou smlouvu s externím poradcem pro technické zabezpečení a správu majetku a snížila platy a odměny managementu.

Za zásadní lze rovněž považovat v loňském roce realizovanou obměnu celého vedení zdravotní pojišťovny včetně generálního ředitele, a na základě voleb i částečnou obměnu členů správní a dozorčí rady.

Konstatování NKÚ, že se ZP MV ČR v letech 2012 až 2014 neřídila v úhradě zdravotních služeb stoprocentně úhradovou vyhláškou, ale samostatně dohodnutými dodatky, nelze brát jako výtku neboť toto jednání umožňovala a stále umožňuje platná legislativa.

S kontrolory NKÚ souhlasíme v jejich upozornění na systémová rizika v oblasti zdravotních služeb. Ani ZP MV ČR se nelíbí zdlouhavé schvalování zdravotně-pojistného plánu a další nesystémové kroky, které jsou dobrým podnětem pro řešení na úrovni vládní legislativy. Tuto iniciativu bude ZP MV ČR jednoznačně podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…