Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra uzavřela smlouvu s Protonovým centrem v Praze

21.05.2015 14:03

Všechny české zaměstnanecké zdravotní pojišťovny mají uzavřenou smlouvu o úhradě protonové terapie s Protonovým centrem v Praze.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra uzavřela smlouvu s Protonovým centrem v Praze
Foto: Prothon Therapy Center
Popisek: Protonová léčba

Protonové centrum v Praze (PTC) uzavřelo smlouvu s největší zaměstnaneckou pojišťovnou Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra (ZPMV ČR).

Význam protonové terapie potvrzují samy zdravotní pojišťovny. „I v minulosti pojišťovny onkologickým pacientům léčbu hradily, schvalování však probíhalo v individuálním režimu. Jsme potěšeni, že onkologickým pacientům se cesta k šetrné protonové léčbě zjednodušuje“, sdělila Iva Taťounová, ředitelka pro strategii Protonového centra v Praze.

Každá zdravotní pojišťovna musí hospodárně nakládat s finančními prostředky a zároveň zajistit klientům kvalitní léčbu. Protonová terapie je moderní ozařovací metoda nádorů, která významně snižuje rizika nežádoucích vedlejších účinků, tím nejen umožňuje vyšší kvalitu života onkologicky nemocným, ale zároveň šetří finanční prostředky, které by jinak pojišťovny musely vynakládat na jejich další léčbu spojenou právě s řešením nežádoucích účinků. Protonová terapie na rozdíl od standardní metody ozařování dokáže chránit zdravé tkáně a orgány, cílit přímo na nádor a snížit tak rizika poškození vzniklá nežádoucím ozářením. „Díky uzavřenému smluvnímu vztahu, získali zaměstnanecké pojišťovny od Protonového centra v Praze i výhodné cenové podmínky“, dodává ředitelka strategie PTC. 


Protonová terapie je vhodná pro většinu diagnóz jako jsou nádory hlavy a krku, mozku a CNS, nádory ležící v oblasti páteře, nádory prostaty, nádory u dětí. V krátké době bude Protonové centrum v Praze léčit i nádory plic.

Protonové centrum v Praze bylo spuštěno v roce 2012. Kapacita pražského centra při plném provozu může poskytnout protonovou léčbu cca 2.200 nemocných ročně, přičemž potřeba desetimilionové populace České republiky je 3.000 – 3.500 pacientů.

Protonové centrum v Praze je nejmodernějším zařízením v Evropě. Léčbu v něm mají smluvně zajištěnu klienti VoZP, OZP, ČPZP, ZP Škoda, ZPMV ČR. Smlouva s Bratrskou revírní bude uzavřena v krátké době. Uzavření smluv otevírá i přístup ke špičkové diagnostice protonového centra: PET/CT, počítačové tomografii a magnetické rezonanci, na kterou jinak pacienti čekají až několik týdnů.

Kapacita centra je využívána i zahraničními pacienty, v PTC se už léčili pacienti z 25 zemí, jeho popularita vzrostla i díky celosvětovému zájmu o léčbu britského chlapce, jehož rodiče si léčbu v Praze doslova vybojovali a podpořit je musel i britský premiér David Cameron. Díky tomuto případu a pod tlakem veřejnosti Velká Británie urychlila výstavbu vlastních protonových center.

„V České republice má šetrnou protonovou terapii v Praze v tuto chvíli zajištěnu 4 a půl milionu lidí, klientů zaměstnaneckých pojišťoven“, závěrem dodala ředitelka pro strategii Iva Taťounová.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…