Zemědělský zkušební ústav upozorňuje na problémy s dřevěnými obaly

11.01.2016 15:45

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) jako Národní organizace ochrany rostlin v České republice, která provádí vývozní rostlinolékařské šetření u zásilek přepravovaných prostřednictvím dřevěných obalů, registraci subjektů vyrábějících obaly a dozor na dřevěnými obaly, již několikrát informoval vývozce o problémech při vývozu zásilek do USA spojených s použitím nekvalitního nebo napadeného dřeva.

Zemědělský zkušební ústav upozorňuje na problémy s dřevěnými obaly
Foto: eagri.cz
Popisek: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský - logo

Dřevěné obaly v zásilkách směřujících do společností automobilového průmyslu jsou v USA pod zvýšenou kontrolou. Za účelem zabránění šíření karanténních škodlivých organismů a invazních druhů prostřednictvím mezinárodních dodavatelských řetězců je v USA využíván propracovaný systém dovozních kontrol.

Kontroly napadení škodlivými organismy, ale také kontaminace dřevěných obalů půdou, nečistotami a dalšími organismy, jsou prováděny u všech zásilek dovážených do USA pro potřeby automobilového průmyslu. Kontroly pokrývají veškerý dřevěný obalový materiál, to znamená i dřevěné obaly, které jsou opatřeny značkou v souladu se standardem ISMP  15, předmětem kontroly jsou rovněž přepravní prostředky. Kontroly jsou zaměřeny na přítomnost hmyzích škůdců, semen rostlin, nečistot a plžů. Tyto kontroly jsou prováděny pracovníky řetězců nebo specialisty najatých společností (nejenom inspektory fytoslužby). Pokud jsou nalezeny znečištěné přepravní prostředky, musí být očištěny a následně znovu zkontrolovány.

V případě zjištění známek napadení dřevěných obalů hmyzem uvedených v dovozních požadavcích USA (Cerambycidae, Buprestidae, Siricidae, Cossidae, Curculionidae, Platypodidae, Sesiidae nebo Scolytidae), jsou obaly automaticky vraceny zpět do země původu. Zjištění těchto škůdců je považováno za potvrzení skutečnosti, že dřevěný obal nebyl ošetřen!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…