Zoo Liberec vydá jako první zoo v ČR originální suvenýrovou bankovku

13.05.2019 20:45

Zoo Liberec jako nejstarší zoologická zahrada na území bývalého Československa slaví v tomto roce 115. výročí od svého založení. U příležitosti tohoto jubilea vydá unikátní suvenýrovou bankovku s nominální hodnotou 0 euro. Hlavním motivem bankovky jsou vlajková zvířata charakteristická právě pro libereckou zoo – slon, takin a orlosup. Zájemci si mohou suvenýr pořídit pouze v Zoo Liberec, kde bude prodej spuštěn již 27. 5. 2019.

Zoo Liberec vydá jako první zoo v ČR originální suvenýrovou bankovku
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

0 euro suvenýrové bankovky jsou aktuálním sběratelským hitem v celé Evropě a po mnoha evropských zoo vydá vlastní bankovku jako první ze zoologických zahrad v České republice právě Zoo Liberec. O motivy zvířat na suvenýrových bankovkách je mezi tuzemskými i zahraničními fanoušky a sběrateli velký zájem a není neobvyklé, že se celý náklad vyprodá již během několika hodin, popřípadě dní. Podobně tomu bylo i při prvním vydání bankovky České republiky s motivem Prahy, která se v nákladu 10 000 kusů vyprodala za necelé 2 dny. Suvenýrová bankovka pro Zoo Liberec je vyrobena v nákladu 5000 kusů a zakoupit ji bude možné za částku 80 Kč/ 3,5 EUR výhradně v areálu zahrady. Její prodej bude spuštěn v pondělí 27. 5. 2019 v čase od 08.00 do 16.00 v pavilonu ZooExpo. „Každý zájemce si může po předložení platné vstupenky do zoo odnést pouze 5 ks tohoto suvenýru. Pro snadnější distribuci také nebude možný výběr konkrétního sériového čísla. Pokud nám nějaké bankovky zbydou, termín nového prodejního dne zveřejníme 28. 5. 2019,“ přibližuje podmínky prodeje vedoucí oddělení marketingu, Marta Dostálová.

Bankovky jsou vyrobeny ze 100 % bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Zároveň také obsahují některé ochranné prvky jako pravé euro bankovky (hologram, mikrotisk, UV ochranné prvky, ...) a jsou chráněny proti případnému zneužití v automatech přijímajících peníze. Každý kus je díky speciálnímu sériovému číslování unikát. Výroba probíhá ve francouzské tiskárně cenin, která vyrábí i pravé euro bankovky. Koncept 0 eurových suvenýrů pochází z Francie, kde ho v roce 2015 vytvořil Richard Faille, a jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace významných turistických lokalit Evropy. Díky tomuto nápadu se mohou zajímavé a významné lokality České republiky zviditelnit i za hranicemi naší země, kde již rozsáhlá komunita sběratelů euro upomínkových bankovek vždy s velkým zájmem očekává každá nová vydání z celé Evropy. Výtěžek z prodeje slouží k financování provozu, údržby a rozvoje konkrétních turistických lokalit, což přispívá k zachování kulturního a historického dědictví starého kontinentu.

„Zvolit motiv na tento originální suvenýr pro nás nebylo jednoduché, protože liberecká zoo chová více než 160 druhů zvířat a každý z nich je něčím jedinečný. Nakonec jsme vybrali slona, takina a orlosupa, kteří jsou jak návštěvnicky atraktivní, tak pro naší zoo charakterističtí. Slony u nás máme již více než 60 let, s chovem takinů jsme začali vůbec jako první v celé Evropě a orlosupy pravidelně vypouštíme zpět do volné přírody v oblasti evropských Alp. Na bankovce nebude chybět ani logo našeho 115. výročí,“ přibližuje vizuální podobu Marta Dostálová.

Prodej suvenýrové bankovky
Prodej suvenýrové bankovy bude zahájen od 27. 5. 2019 (pondělí) Od 8:00 do 16:00 v budově ZooExpo (výstavní pavilon v areálu zoo - vstup pouze přes pokladnu zoo)
Cena: 80 Kč
Možnost placení hotově, kartou nebo v eurech
Do prodeje bude uvolněno 3500 ks
Na jednu osobu bude možné zakoupit pouze 5 ks bankovky po předložení platné Vstupenky/permanentky.
Zakládní vstupenka - dospělý: nárok na 5 ks bankovek
Rodinná vstupenka 2+2 ( 4 osoby): 20 ks bankovek
Permanetka - základní pro dospělou osobu + dítě do tří let(zdarma): nárok na 5 ks bankovky.
Vstupova permanentka dle počtu vstupů do zoo (tedy maximálně 5 osob za den).
Děti pod 3 roky věku, které nemusí mít platnou vstupenku, nemají nárok na odběr 5 ks bankovek
Není možný výběr sériového čísla
Poštou bankovky nezasíláme - pouze osobní odběr

Pokud se neprodají všechny bankovky na skladě bude termín nového prodejního dne uveden 28. 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…