Zoo Olomouc: Pavilon levhartů získal unikátní polepy

13.06.2022 18:44 | Tisková zpráva

Prosklený pavilon levhartů mandžuských je pro návštěvníky pastvou pro oči. Skly tak nahlédnou do levhartího teritoria, které mohou pozorovat hned z několika stran. Podstatně menší potěšení z takové výkladní skříně měli naši volně žijící ptáci. Letí, letí a najednou neletí.

Zoo Olomouc: Pavilon levhartů získal unikátní polepy
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Jelikož se nárazy do prosklených ploch množily, a ne vždy se ptákům podařilo z nárazu otřepat, bylo třeba tento stav neprodleně řešit, pokud chceme jako environmentálně vzdělávací instituce jít v chránění přírody příkladem.

“Oslovili jsme naši partnerskou grafickou společnost a zrealizovali, věřím, nevšední polepy. Drobní pěvci při přeletech létají rychlostí min. 30 km/h. Velké množství ptáků má oči umístěné po
stranách hlavy, jejich zorný úhel tak dosahuje až 360°, bohužel mají díky tomu zhoršené prostorové vidění. Skleněnou bariéru jako bariéru nevnímají, a letí dál za tím, co vidí za ní, což zapříčiní nechtěný střet. Zde se spojilo kouzlo nechtěného a pavilon tak na svém vzezření jen získal. Ostatně přijďte se podívat, jak mu nový kabát sluší,“ vysvětluje Mgr. Pavel Javůrek.

Dle odhadů ornitologů nárazem do skla zahyne jen v Evropě každý rok až 100 milionů ptáků. Pavilon levhartů je ale pouze první vlaštovkou a v blízké době plánujeme různými způsoby zabezpečit většinu rizikových skleněných ploch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…