Zoo Ostrava: Mládě binturonga

15.08.2021 17:35

Zvíře s tímto podivným jménem je největší cibetkovitá šelma světa obývající lesy jihovýchodní Asie. V naší zoo ji můžete viidět na dvou místech – v Čitvánu ve společném výběhu s vydrami malými a v Pavilonu indických zvířat, kde momentálně pár odchovává mládě.

Zoo Ostrava: Mládě binturonga
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Mládě se narodilo 16. dubna 2021. Celou dobu je v péči svých rodičů, prospívá, ale zatím se ještě neví, jakého je pohlaví. První týdny po porodu trávilo mládě ukryté v boudě, pak začalo postupně objevovat okolní svět. Nejdříve uvnitř pavilonu, pak se postupně odvažovalo vyjít i do venkovního výběhu. Zde mladý binturong využívá množství větví a tlustých bambusových stvolů, po kterých obratně šplhá. K jištění využívá ovíjivý ocas, za který se mláďata binturongů dokáží i zavěsit.

Rodinu binturongů zachycuje video při krmení. Přestože se jedná o šelmy, v jejich jídelníčku převažují plody, čímž se v přírodě významně podílejí na šíření semen. Binturongové jsou ale i lovci – jejich kořistí jsou hlodavci, ryby či ptáci, také vybírají ptačí hnízda a nepohrdnou ani mršinami. V zoo se jejich krmná dávka skládá především z ovoce a zeleniny, masitou část potravy tvoří mleté hovězí maso, kuřata a ryby.    

Binturong (Arctictis binturong) žije v tropických lesích od Nepálu až po Malajsii, na ostrovech Sumatra, Jáva, Borneo a Palawan. Dobře šplhá po stromech. Při pohybu ve větvích si pomáhá dlouhým chápavým ocasem. Je aktivní převážně v noci, den tráví zpravidla spánkem v korunách stromů. I když patří mezi šelmy, je binturong spíše všežravý. Je veden v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) jako zranitelný druh (Vulnerable). Za posledních 30 let klesla jeho populace o 30 %! Příčinou poklesu je ničení přírodního prostředí z důvodu těžby surovin a přeměny na zemědělskou půdu. V současnosti se jedná zejména o zakládání plantáží palmy olejné. Je také nelegálně loven pro penisovou kůstku, která je využívána v tradiční čínské medicíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…