Zoo Ostrava: V zoo se vylíhlo už osm mláďat plameňáků

18.07.2021 8:40

Ve skupině plameňáků kubánských v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je k vidění už osm čerstvě vylíhlých mláďat.

Zoo Ostrava: V zoo se vylíhlo už osm mláďat plameňáků
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

 Jejich počet ale může být ještě vyšší, jelikož několik párů stále inkubuje svá vejce. Návštěvníci mají možnost malé plameňáky pozorovat na hnízdě a některé už také při obhlídce okolního světa. A to až do osmi hodin večer.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Hejno plameňáků kubánských v ostravské zoologické zahradě aktuálně čítá 52 jedinců. Mezi nimi je 12 chovných párů, které letos zasedly na vejce. Ostatní členové skupiny jsou nerozmnožující se plameňáci, například nespárovaní jedinci nebo mláďata z předchozích let, která postupně dospívají a do reprodukce se zapojí v jedné z následujících hnízdních sezón.

Samice plameňáků snáší jedno bíle zbarvené vejce do homolovitého hnízda vysokého až 30 cm vybudovaného z bahna, písku a dalšího stavebního materiálu z okolí hnízda. Při inkubaci vejce i při následné péči o mládě a jeho krmení se střídají oba rodiče. První mládě se letos vylíhlo 24. června. Pečuje o ně pár, pro který je to rodičovská premiéra. Další mláďata se líhla postupně a několik by se jich mělo ještě vylíhnout. Mláďata plameňáků po vylíhnutí váží okolo 200 gramů a jsou pokryta šedobílým prachovým peřím. Na rozdíl od dospělých mají krátké nohy i krk a rovný zobáček.

Charakteristické intenzivní červenorůžové zbarvení získají v průběhu druhého roku života. Mládě zůstává na hnízdě jen krátce. Už po několika dnech začíná podnikat výlety do okolí. Zbarvení plameňáků je způsobeno oranžovo-červenými barvivy (karotenoidy) obsaženými v potravě plameňáků, která se ukládají do peří. První měsíce krmí rodiče své potomky speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí. Poté začínají mladí plameňáci přijímat potravu dospělých, kterou tvoří plankton – drobní korýši, řasy a rozsivky, v lidské péči pak specializované granule.

Hnízdící plameňáky můžete pozorovat ve výběhu u vstupu do zoo – během prázdnin dokonce o hodinu déle!  Prodloužili jsme pro Vás otevírací dobu areálu do 20 hodin (pokladny a pavilony se zavírají v 18 hod.).

Ostravská zoo chová starobylé elegantní ptáky ze specializovaného řádu plameňáků (Phoenicopteriformes) od roku 1979 a během této doby se podařilo odchovat téměř 100 mláďat (počítáno bez těch letošních). Ve skupině žijí stále dva jedinci, kteří byli v roce 1979 do zoo jako dospělí přivezeni, to znamená, že mají více než 40 let a stále se zapojují do rozmnožování. Plameňáci jsou dlouhověcí ptáci a mohou se dožívat přes 50 let, někdy se uvádí i 70 až 80.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …