Zoo Praha: Podrobná zpráva o úhynu sloni samičky Amalee

31.01.2023 21:20 | Tisková zpráva

V pátek 27. ledna jsme vás informovali o tom, že nejmladší slůně v Zoo Praha, samička Amalee, bohužel podlehla slonímu herpesviru. Nyní přinášíme podrobnější informace z pohledu vrchního chovatele slonů a veterináře.

Zoo Praha: Podrobná zpráva o úhynu sloni samičky Amalee
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

Pondělí 23. 1. 2023
Ranní tréninková rutina Amalee byla v polovině přerušena pro její časté odcházení z boxu. Odměny přijímala. Jinak fungovala naprosto normálně. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Úterý 24. 1. 2023
Ranní trénink byl o něco horší než v pondělí, Amalee reagovala na povely, ale některé odměny odmítala. Trénink byl zastaven již na začátku pro nedostatek zájmu z její strany. Seno a okus přijímala normálně. S Amalee byl vždy trochu problém, možnost trénink odmítnout a postavit si hlavu občas využívala.

Navíc došlo v úterý dopoledne k situaci, kdy si Amalee při souboji s Lakunou zlomila kel. Souboj vyprovokovala a v plném běhu udeřila hlavou do boku Lakuny. Tím si zlomila pravý kel, který byl čistě zlomen hluboko v lůžku, ale bez obnažení pulpy. Amalee byla i tak nadstandardně aktivní a přijímala potravu.

Středa 25. 1. 2023
Ráno byla Amalee oproti normálu lehce apatická, se zvýšenou tělesnou teplotou 38 °C, což je cca o 1–1,5 °C nad jejím normálem. Odměny přijímala a na běžné povely reagovala. Po chvíli mytí běžnou hadicí ale odmítla dále spolupracovat a odešla. Pokusili jsme se o odběr krve, ušní vénu se podařilo napíchnout, ale Amalee opakovaně odcházela. Krev se odebrat nepodařilo. Následně jí byla orálně podána analgetika v tekuté formě (snížení případné bolesti a teploty). Po poledni byla vpuštěna do výběhu s ostatními, ven šla běžnou rychlostí. Pobyt venku byl omezen na 60 minut.

Po návratu z výběhu byla s matkou oddělena a byla jí podána další analgetika (jiný mechanismus účinku – vyšší antipyretický a analgetický efekt), tentokrát ve formě rozdrcených tablet podaných v tekutém mixu z banánů, medu a sirupu. Tělesná teplota byla odpoledne standardní, tedy 36,4 °C.

Bylo rozhodnuto, že pokud podání léků nepovede ke zlepšení stavu, bude ve čtvrtek ráno s Janitou sedována. Prioritou bylo odebrat krev na vyšetření a aplikovat další medikamenty.

Čtvrtek 26. 1. 2023
U Amalee došlo k viditelnému zhoršení stavu, byla velmi apatická a s lehkým otokem kolem očí (porovnáno s fotografiemi z předchozího dne). Tělesná teplota 39,5 °C, tedy o 2–2,5 °C nad normálem.

V 9:37 bylo přistoupeno k sedaci Janity a následně i Amalee, které byla odebrána krev a moč, byly jí aplikovány léky (antibiotika, analgetika, protitetanové sérum, vit. E + selen, ochranná léčba jater, stimulace imunity), infuze (roztok odpovídající stavu + glukóza) a byla zavodněna i rektálně.

10:50 Po ukončení sedace jsou obě slonice aktivní
11:05 Amalee přijímá seno
11:50 Spojeny s Lakunou a Tamarou
Okolo 14:20 si Amalee lehla ve stáji a odmítala vstát. Nespala, ostatní slonice ji zkoušely zvedat. Nereagovala na ně, ani na chovatele. V 14:45 sama vstala a začala běžně fungovat.

Vyšetření krve prokázalo výrazný pokles krevních destiček, po odvozu vzorku do SVÚ Praha byla potvrzena vysoká nálož viru EEHV v krvi.

Rozhodli jsme se aplikovat Amalee transfuzi plazmy, k vyrovnání klesající hladiny krevních destiček. Z našich slonů byli určeni jako dárci Shanti a Ankhor. Současně probíhala komunikace s dalšími zoo ohledně získání plazmy od jejich slonů (pozn.: je nutno využívat čerstvou plazmu, mražená nemá takové účinky). Shanti byla odebrána krev na malý a velký křížový test s krví Amalee, u Ankhora se využilo sérum odebrané ve středu. Oba sloni testem v laboratoři (přímo na sklíčku a následně i pod mikroskopem) prošli a vzhledem k lepší manipulaci byla vybrána pro odběr krve slonice Shanti.

17:42 Shanti sedována. Následný odběr krve na plazmu z pánevních končetin a levého ucha – odebrány 3 vaky
18:42 Shanti – ukončení sedace
19:00–22:00 Amalee často leží, zejména po 21. hodině. V závěru časového úseku má průjem a je viditelně oteklá v obličeji
22:47 Sedace Janity
22:57 Sedace Amalee – aplikace léků, další infuze, plazma od Shanti, zavodnění a podání mixu rozdrcených antivirotik s vodou do rekta
23:52 Ukončení sedace u Amalee i Janity

Pátek 27. 1. 2023
0:06 Vpuštěny zpět do společné prostory
0:07 Problémy s motorikou
0:08 Padá k zemi
0:13 Úhyn Amalee
0:20 Vpuštění Tamary a Lakuny k Janitě a Amalee
0:25 Vpuštění Gulab a Shanti k ostatním

Všechny slonice měly možnost se „rozloučit“, a to včetně Gulab a Shanti, které běžně společnou stáj s ostatními nesdílejí.

Následně proběhla v prostorách karantény pitva. Zjištěné nálezy odpovídají infekci EEHV – HD, tzn. hemorrhagické formě EEHV. Nejvíce postižené orgány – zažívací trakt, srdce, mízní uzliny, slezina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…