dTest: Botox může zmírnit migrénu, má však své mouchy

31.10.2018 19:59

Botox neumí jen vyhladit vrásky, ale také pomáhá proti chronické migréně. Jak moc a za jakou cenu, shrnula organizace Medizin transparent.

dTest: Botox může zmírnit migrénu, má však své mouchy
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

 

Mnozí z nás občas trpí bolestmi hlavy. Migréna je však závažnějším onemocněním. Potíže nastupují velmi rychle, často jen v jedné půlce hlavy, a jsou mnohdy spojeny s přecitlivělostí na světlo či hluk, s nevolností a zvracením. Migréna častěji postihuje ženy (14 %) než může (7 %). Některé osoby ji mají málokdy, jiné několik dnů měsíčně. Každý se jí snaží předejít různými metodami. Jednou z možností jsou injekce neurotoxinu s vědeckým názvem botulinum toxin A, známého jako botox, do různých svalů v oblasti hlavy a šíje. Dosavadní studie ukazují, že to migrenikům částečně pomáhá – záchvaty sice nezastaví, ale mírně snižuje jejich frekvenci.

Chronickou migrénou, tedy velmi častými ataky, trpí jen 2 % migreniků. Při tříměsíčním srovnání dvou skupin, z nichž jedna dostávala botox a druhá ne, se ukázalo, že osoby v té první měly záchvaty v průměru 10-18 dnů měsíčně, zatímco v té druhé 12-20 dnů. Ač studie nezjišťovala, zda pacienti vnímají takové zlepšení jako podstatné, výsledek pozorování svědčí o částečném preventivním účinku botulinu toxinu A. Pozorovány byly především ženy, a tedy nelze usuzovat, zda taková léčba pomůže stejně oběma pohlavím.

Po několika měsících se účinek botoxu snížil, proto byla jeho aplikace na tři měsíce přerušena, poté pokračovala znovu. Žádný z výzkumů netrval déle než tři čtvrtě roku a účastníci tak podstoupili léčbu maximálně třikrát, proto neexistují informace o důsledcích dlouhodobější terapie.

Nicméně většina, tedy celých 98 % migreniků, má jen občasné záchvaty. Účinek botoxu na ně byl zkoumán jen jednou a s negativním závěrem. To znamená, že zatím nelze potvrdit prospěšnost aplikace botoxu běžnému migrenikovi.

Vedlejší účinky nejsou žádoucí

Botox sice pomáhá, má ovšem také nepříjemné účinky (slabost svalů, porucha polykání, padající víčko apod.), které po vstřebání látky rychle přecházejí. Nežádoucí vedlejší účinky se projevily u 13 % účastníků studií a 3 % osob byli kvůli nim z výzkumu vyřazeni.

Lidé, kteří trpí migrénou, se jí snaží předcházet sportem, akupunkturou, rostlinnými přípravky nebo vyvarováním se spouštěcích faktorů. Když se jí nevyhnou, užívají k zmírnění projevů analgetika nebo přímo antimigrenika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…