dTest: Hliníkové grilovací nádobí škodí zdraví

23.05.2018 21:17

Při grilování je zdravější steak, rybu či houby nevystavovat přímému ohni a používat vhodné nádoby. Neměly by však být hliníkové, protože se z nich do jídla uvolňují škodlivé látky. Upozornila na to německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest.

dTest: Hliníkové grilovací nádobí škodí zdraví
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Grilovací nádoby mají své výhody. Díky nim se potraviny nepřipálí k roštu a není ho pak třeba drhnout. Menší kousky z nich nepadají do ohně. Nejdůležitější však je, že nádoby brání v usazování některých škodlivých látek v grilovaných potravinách. Brání stékání tuku a masových šťáv do ohně, při kterém se vytvářejí rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky a s dýmem se dostávají do opékaného masa, ve kterém se pak hromadí. Zejména kůrčička grilovaných potravin pak může obsahovat vysoké množství škodlivých látek.

Na hliník silně působí kyseliny i sůl. Je třeba se jim vyhýbat zejména při opékání marinovaných a solených potravin nebo při použití citronové šťávy, aby se hliník z nádob neuvolňoval, nedostával se pochoutkami do těla a nehromadil se tam. Během života se totiž tento kov kumuluje zejména v plicích a v kostech. Není zcela jasné, jaké zdravotní důsledky to s sebou nese. Pokusy na zvířatech však poukazují riziko chorob ledvin a psychických onemocnění. Předpokládá se možný vliv na vznik Alzheimerovy choroby. Do lidského organizmu se hliník dostává i z některých nezpracovaných potravin a některé hliníkové sloučeniny se používají jako potravinová aditiva. Proto se doporučuje důsledná opatrnost a omezení jeho příjmu.

Vhodnými alternativami k hliníkovým miskám při grilování jsou nerezové, keramické nebo smaltované nádoby. Máte-li k dispozici jen ty hliníkové, nesolte a nekyselte grilované potraviny dříve, než se opečené dostanou na váš talíř. A nejedná se jen o maso, nýbrž i o zeleninu, ovoce a houby.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…