dTest: Zpoždění vlaků se dopravcům dost možná prodraží

09.12.2018 21:14

Evropský parlament schválil návrh nových pravidel posilujících práva cestujících železnicí. Zahrnuje výhodnější odškodnění při zpoždění a ruší výmluvu na vyšší moc.

dTest: Zpoždění vlaků se dopravcům dost možná prodraží
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

 

Europoslanci plánují zvýšení částek, které železnice musí zaplatit pasažérům, když je do cíle přivezou pozdě nebo spoj dokonce zruší. Navrhují částku rovnající se 50 % ceny jízdenky při zdržení 60-90 minut, 75 % při 90-121 minutách a plné vrácení jízdného, když vlak dojede později o 121 minut nebo více. Na cesty s přestupem má být vydávána jediná kombinovaná jízdenka. Tato novinka zabrání dopravcům prodávat samostatné lístky na každou část cesty a vyhýbat se tak povinnostem spojeným s odškodněním a se zajištěním dalších služeb pro cestující.

Evropský parlament odmítl návrhy na osvobození provozovatelů železniční dopravy od placení odškodného s odvoláním na „vyšší moc“ jako důvodu ke změnám a zpožděním spojů. Vyhneme se tak situaci známé z letecké dopravy, kdy aerolinky často odmítají spotřebitelům zaplatit, aniž by se skutečně jednalo o udávané mimořádné, nepředvídatelné, neodvratitelné a nezaviněné události, vylučující jejich odpovědnost.

Zlepšit se má informovanost cestujících, asistenční služby drah pro postižené i cestování s jízdním kolem.

Návrh parlamentu Evropské unie bude po vyjádření ministrů členských zemí ještě společně projednán parlamentem, Evropskou komisí a Radou Evropy. V platnost vejde teprve po následném schválení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…