Investice do akcií v našem regionu výrazně překonaly inflaci

12.03.2013 10:20

Conseq Investment Management dosáhl výrazného zhodnocení fondu Conseq Invest Akciového, který se zaměřuje na investice do akcií ve střední a východní Evropě.

Investice do akcií v našem regionu výrazně překonaly inflaci
Foto: Conseq
Popisek: Conseq Invest

V uplynulých deseti letech se podílový list fondu zhodnotil o 92 %, a překonal tak inflaci o 65,2 procentních bodů, když ceny spotřebního koše vzrostly mezi lety 2002 a 2012 o 26,8 %.

Akcie, ať už formou přímých nákupů, nebo prostřednictvím fondu kolektivního investování, jsou vhodné zejména pro dlouhodobou investici, a zároveň většinou představují i ochranu proti inflaci. „Koupí akcie získáváme podíl na dané společnosti. Kupujeme si tak právo těžit z jejích případných budoucích zisků – ať už růstem ceny akcie, nebo přímou výplatou ve formě dividend,“ vysvětluje David Kufa, analytik společnosti Conseq Investment Management, a. s.

Vývoj hodnoty podílového listu jasně ukazuje, že doporučený investiční horizont není prázdný pojem. Ten by měl v případě akcií být alespoň 5 let „Je jasné, že minulé výnosy neznamenají automaticky také výnosy budoucí. V současné době je ale rozumné část z úspor určených pro dlouhodobou rezervu uložit v dobře diverzifikovaném portfoliu akcií, a získat tak velkou šanci, že nám úspory nezničí inflace,“ říká David Kufa.

Podílový fond Conseq Invest Akciový investuje do akcií střední a východní Evropy. Od svého vzniku v roce 2000 zhodnotil podílníkům investice již o 67,26 %. Celkem obhospodařuje cca 1,3 mld. Kč. Aktuální cena jednoho podílového listu je 167 Kč.

Vývoj fondu Conseq Invest Akciový 2002 – 2012:

Conseq je investičním manažerem s více než 15letou historií na českém trhu. Vedle obhospodařování institucionálních portfolií již přes 10 let obhospodařuje fondy kolektivního investování a poskytuje další služby drobným investorům. V této oblasti má Conseq významný podíl na trhu a získal si důvěru již téměř 100 000 investorů.

Conseq v současnosti kromě podílových fondů vlastní skupiny nabízí i produkty dalších renomovaných investičních manažerů, jakými jsou např. BNP Paribas, C–Quadrat, Citibank, ČP Invest, Franklin Templeton, HSBC, ING, Pioneer, Societe General a další. S objemem obhospodařovaných aktiv ve výši přes 24 mld. CZK (podle údajů AKAT ČR) je Conseq největším nezávislým investičním manažerem v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…