Česká a italská diplomacie řešila vulgární slova knížete o italském premiérovi

02.11.2011 20:50

Italský velvyslanec Pasquale D'Avino se ve středu u českých diplomatů zajímal o vulgární výrok šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) o italském premiérovi Silviu Berlusconim. Informaci serveru iDnes.cz potvrdil ČTK mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Česká a italská diplomacie řešila vulgární slova knížete o italském premiérovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

V rozhovoru pro Lidové noviny ministr uvedl, že Berlusconi "prošoustal" vhodnou dobu na ekonomické reformy. 

Na otázku, zda na vstup do eurozóny měla tak důležitá země jako Itálie, Schwarzenberg řekl: "Itálie vypadala tehdá ještě líp. Je pravda, že vláda Berlusconiho má vinu, že nezaváděla reformy. Berlusconi bohužel - zacpěte si uši - (obrací se ke své podřízené - pozn. red.) tu dobu prošoustal, místo aby ji využil na reformy". 

Italský velvyslanec a přátelská schůzka na ministerstvu

Podle Koláře italský velvyslanec požádal o přijetí. S českými kolegy se pak ujistili o skvělých bilaterálních vztazích, setkání se neslo ve velmi přátelském duchu, uvedl mluvčí. Výrok prý nikdo nedramatizoval. Podle serveru italská ambasáda uvedla, že důležitá je spolupráce mezi oběma zeměmi. 

Schwarzenberg je znám tím, že někdy používá jadrný jazyk. I za hranicemi například proslul jeho výrok o tom, že rakouští odpůrci Temelína blokující hranice jsou "magoři". 

Berlusconi je zase znám svými skandály. Doma čelí mimo jiné obvinění, že zaplatil za sexuální služby nezletilé prostitutce, což je v Itálii trestné. Celkem byl či je Berlusconi stíhán v desítce případů pro korupci, daňové úniky, podvodné účetnictví či nelegální financování politických stran. V první instanci byl několikrát odsouzen, ale při odvolání byl vždy nakonec osvobozen nebo byl již případ promlčen.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…