Hlas z Bruselu: Takovou masáž, jaká je proti Rathovi, jsem ještě neviděl. Je to ostuda

04.06.2012 8:28

Korupční kauza poslance Davida Ratha není něčím, co by Českou republiku činilo v rámci zemí Evropské unie nějak výjimečnou. Dochází k nim i v jiných státech i v Evropském parlamentu. K aktuálnímu domácímu případu ale europoslanec ČSSD Libor Rouček poznamenává, že s takovou systematickou a permanentní mediální masáží proti jedné osobě se setkal jen za komunismu.

Hlas z Bruselu: Takovou masáž, jaká je proti Rathovi, jsem ještě neviděl. Je to ostuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Politici nejsou svatoušci v žádném ze států Evropské unie, a tak naše země není s případem zadrženého poslance Davida Ratha nějakou černou ovcí. „Korupční kauzy politiků probíhají v celé Evropské unii a Česká republika není výjimkou. Namátkou připomenu rezignaci německého prezidenta Christiana Wulffa, který odstoupil pro podezření z korupce. Francouzský prezident Jacques Chirac byl za korupci odsouzen na dva roky podmíněně,“ říká pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Anketa

Ptáme se znovu: Myslíte si, že je David Rath vinen?

40%
60%
hlasovalo: 7451 lidí


Bývalého německého prezidenta Wulffa dostihla kauza, když ještě jako dolnosaský premiér získal výhodou půjčku na dům od manželky známého podnikatele. K jeho pádu ale zřejmě přispěla i rekreace na ostrově Sylt, kterou zaplatil filmový investor David Groenewold. Dolnosaská vláda pod Wulffovým vedením poté nabídla jeho firmě finanční záruky. Ty Groenewold sice nevyužil, podle státního zastupitelství v Hannoveru se tím ale Wulff mohl dopustit zneužití svého postavení.

Namočily se hlavy států i šéf politické strany

Francie má dokonce exprezidenta, který byl uznán vinným ze zneužívání veřejných prostředků. Jacques Chirac byl za to odsouzen k podmíněnému dvouletému trestu vězení. Jeho čin spadá do období před nástupem do prezidentského úřadu, kterého se dopustil na pařížské radnici v době, kdy ji vedl jako primátor.



Ale korupční kauzy evropských politiků se najdou i v dalších zemích. „Asi sto padesát poslanců bývalého britského parlamentu odešlo z politiky kvůli zneužívání poslaneckých náhrad. V Itálii je nyní pro korupci stíhán lídr Ligy severu Umberto Bossi a tak dále. Takže případ Rath není v Evropě žádná mimořádnost,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz europoslanec Fajmon.

Ve Spojeném království si šel poslanec „sednout“

Případ Bossiho je o to pikantnější, že popularita Ligy severu byla založena na tvrzení jejích politiků, že nejsou zkorumpovaní jako ostatní strany a nechtějí být dojnou krávou centralizovaného systému. Bossi nakonec musel odstoupit z čela strany, protože čelil podezření, že finanční příspěvky státu pro stranu použil na rekonstrukci vily a na zaplacení dovolené pro své děti.

To ve Spojeném království se dá mluvit o hromadné kauze, když se v roce 2009 provalilo zneužívání poslaneckých náhrad v britském parlamentu. Někteří zákonodárci skončili i u soudu a kupříkladu bývalý poslanec David Chaytor byl odsouzen k půldruhému roku vězení za to, že si na falešné faktury dal vyplatit náhrady ve výši 20 tisíc liber (600 tisíc korun).

Tři europoslance oslnila nabídka stotisícového platu

Ale korupční kauzy nesmetly jen poslance národních parlamentů. „Před rokem vypukly kauzy ohledně možné korupce poslanců i v Evropském parlamentu. Rozhodnutí byra i pléna europarlamentu jsou známa. Výsledkem byla nejen abdikace těch poslanců, ale i přijetí nového etického kodexu Evropského parlamentu,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz europoslanec KSČM Jiří Maštálka.

Tehdy slíbili tři europoslanci novinářům vydávajícím se za lobbisty, že jim pomohou výměnou za vysoké sumy peněz prosazovat jejich zájmy. Za „pronájem svých služeb“ při prosazování dodatků k evropským normám měli získat zaměstnání u firmy s ročním platem sto tisíc eur. Jednalo se o rakouského exministra vnitra Ernsta Strassera, bývalého rumunského vicepremiéra Adriana Severina a někdejšího slovinského ministra zahraničí Zorana Thalera.

Větší ostudou české demokracie je mediální masáž

Z uvedených příkladů je zřejmé, že pro evropskou politickou scénu nemůže být zadržení českého poslance policií tak lákavým tématem, jako se stalo pro česká média. Pro ně je atraktivní především  kvůli kontroverznímu politickému stylu Davida Ratha, ale i proto, že byl lapen přímo se sedmi miliony v krabici. Způsob informování o této kauze vadí europoslanci ČSSD Liboru Roučkovi.

„Za celý svůj život jsem se setkal s takovou systematickou a permanentní mediální masáží proti jedné osobě jen za komunismu. Po dvaadvaceti letech od pádu komunismu je toto větší ostuda české demokracie, než je samotný případ Davida Ratha,“ kritizuje pro ParlamentníListy.cz Libor Rouček sdělovací prostředky za štvanici, kterou na bývalého středočeského hejtmana pořádají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…