Mnichovští sokolové si jdou po krku. Tyrš a Masaryk se obrací v hrobě

25.03.2012 20:41

EXKLUZIVNĚ Sokolové v Mnichově se nenávidí. Světoznámý karikaturista a vzdělavatel TV Sokol Ivan Steiger stojí nesmiřitelně proti starostovi mladší organizace SKV Sokol Karlu Pokornému. Padají obvinění z vyhrožování, rozvracení a šílenství. Od založení Sokola uběhlo už sto padesát let a za tři měsíce se budou v Praze konat masivní oslavy. Z nejednoty mnichovských Sokolů právě v těchto chvílích by se jeden ze zakladatelů Sokola Miroslav Tyrš či první prezident Tomáš Garrigue Masaryk nejspíš obraceli v hrobě.

Mnichovští sokolové si jdou po krku. Tyrš a Masaryk se obrací v hrobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členský průkaz sokolstva v zahraničí

V metropoli Bavorska jsou nyní dvě sokolské organizace, ale jejich představitelé si jdou tvrdě po krku. „Pokorný byl z mnichovské jednoty TV Sokol v roce 2004 za to, že ji rozvracel, vyloučen. Šikanováním si upevňoval moc, panovačně a nevybíravým způsobem potlačoval názory členů, nepřipustil kritiku a intrikami rozkládal jednotu uvnitř. Vydíral a urážel starší členy i čekatele na členství, vydával zákazy vstupu do tělocvičny a vyhrožoval povoláním mnichovské policie. I po vyloučení se pokoušel jednotu poškodit podáváním nepravdivých trestních oznámení,“ napsal ParlamentnímListům.cz vzdělavatel TV Sokol Mnichov Ivan Steiger. Jde také o světoznámého karikaturistu. Druhá strana konfliktu si svá obvinění také nenechává pro sebe.

Klausův zástupce na zemi?

„Ten člověk je sice v Sokole, ale jenom proto, že ho tam oslavují, když zase dostane nějaký ten metál. Jinak o organizaci nemá ani páru, takže opakuje, co mu kdo řekne. Pěkná story by byla o jeho aktivitách z pozice Klausova zástupce na zemi, kdy vyvíjel maximální nátlak na českého konzula, kulturní centrum a katolickou misii v Mnichově, aby s námi nespolupracovali, nebo budou prezidentem zatraceni,“ nedal se starosta SKV Sokol Karel Pokorný s tím, že je Ivan Steiger nevypočitatelný, protože je často od geniality jenom krok k šílenství.

Podle platných a vžitých sokolských zákonů, platí podle Steigera dodnes, že kdo byl jednou ze Sokola vyloučen, nemůže být přijat do jiné Sokolské jednoty, natož si ji sám založit. „Morálně ani eticky nepřipouštíme, aby byl Pokorný po svém vyloučení z naší jednoty oprávněn přisvojit si a zneužít nechráněný název Sokol ve Spolkové republice Německo. Z hlediska příslušnosti k sokolskému hnutí jsou jednoznačně rozhodující stanovy Sokola, nikoliv možnost nazvat spolek v zahraničí jménem Sokol,“ doplnil Steiger.

Řvaní a zastrašování

Již dříve Pokorný kritizoval vztahy v TV Sokol Mnichov takto: „Hodně se štvalo, řvalo, zastrašovalo, kašlalo na stanovy a čachrovalo s volebními hlasy. Hlavně s hlasy mrtvých duší, což jsou Sokolové jen na papíře. Když pominu etickou stránku, bylo to také trapné i neúměrné významu celé záležitosti a tak jsem se rozhodl ve svém třetím volebním období nekandidovat. Hloupé je jen to, že jsem také Sokol, a dost nerad se za své bratry stydím.“

TV Sokol Mnichov byl založen roku 1973 a je jediným zástupcem v Zahraniční obci sokolské, jakož i ve Světovém svazu sokolstva. Jednota SKV Sokol Mnichov byla založena roku 2004 a na svých stránkách anoncuje, že je členem Mezinárodního českého klubu. Ve více než milionovém bavorském Mnichově žije zhruba 20 000 českých emigrantů a někteří se v těchto organizacích sdružují.

„Naše věc není pro strany, ale pro národ veškerý,“ řekl kdysi jeden ze zakladatelů Sokola Miroslav Tyrš. Za datum jeho založení se považuje rok 1862, kdy byla svolána ustavující valná hromada. „Každý pravý, opravdu uvědomělý Sokol bude strážcem, tedy politickým a sociálním pracovníkem naší republiky, naší demokracie,“ zdůraznil o České obci sokolské Tomáš Garrigue Masaryk. Na přelomu června a července se v Praze budou konat Oslavy 150 let Sokola. Mimo jiné projde českou metropolí slavnostní průvod a v Edenu budou probíhat hromadná vystoupení. Mělo by jít o masivní ukázku svornosti všeho Sokolstva. Vztahy v Mnichově však ukazují, že někteří Sokolové mají ke svornosti dost daleko.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…