Rady zkušených: Pane Sobotko, zkuste zničit pravici jako Slováci. Ale pozor...

13.03.2012 6:47

AKTUALIZOVÁNO Slovenská Gorila si po víkendu vybrala své první oběti. Předseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda se odmítl ucházet o znovuzvolení na post šéfa partaje, z politického života se definitivně stahuje expremiérka Iveta Radičová a očekávají se i další změny. Muž, který uvedl tyto události do pohybu, je předseda slovenské sociální demokracie SMER Robert Fico. Ve volbách získal 44,4% hlasů, čímž si ve sněmovně vytvořil pohodlnou nadvládu.

Rady zkušených: Pane Sobotko, zkuste zničit pravici jako Slováci. Ale pozor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

Představitelé ČSSD nezastírali radost nad drtivým vítězstvím SMERu ve slovenských parlamentních volbách. Komentátoři českých deníků české sociální demokracii  však hned připomněli, že o podobném výsledku může jen snít: Jednak kvůli KSČM, která blokuje část levicových voličů, a jednak kvůli Bohuslavu Sobotkovi, který má podle komentáře Lidových novin k lídrovským kvalitám Roberta Fica asi tak daleko jako Jandák k Redfordovi.

Názory komentátorů se ovšem v mnohém různí od názorů politologů oslovených redakcí. Těch jsme se tentokrát dotazovali, zda je Bohuslav Sobotka ČSSD "přítěží", přesněji, zda je oproti Robertu Ficovi slabým lídrem. A zda může slovenskou inspiraci využít.

Někdo jako Fico by v ČSSD uspěl

Politolog a dlouholetý pozorovatel české politiky Zdeněk Zbořil připouští, že by lídr ficovského střihu byl pro ČSSD přijatelný. “Ať si v Praze kdo chce co chce říká, pan Fico je charismatický politik, i když trochu připomíná staré aparátčíky. Ale po zkušenostech s tzv. pravicí se zdá, že by byl podobný typ přijatelný i v ČR,“ řekl.

Bohuslav Sobotka se podle Zbořila liší od Fica v mnoha ohledech. Také strategická a taktická rozhodnutí ČSSD nejsou na podobné úrovni jako u SMERu. „Viz např. poslední pokus o vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase, který zřejmě opět stmelí koalici k dalšímu přežívání,“ uvedl Zbořil příklad Sobotkovy chyby. 

Sobotka postrádá charisma i řečnický talent, ale není přítěží

Na obranu Bohuslava Sobotky a jeho stylu předsednictví se ozval Pavel Kopecký. „Bohuslav Sobotka v žádném případě není přítěží ČSSD. Ač nesporně postrádá charizmatičnost či řečnický talent svého slovenského protějšku. Jenže i kdyby je nepostrádal, neumím si (krom vysloveně teoretických případů) představit takové poměry, v nichž by domácí sociální demokraté docílili obdobně grandiózního výsledku,“ podotkl politolog.

Podle Kopeckého se musí vycházet z voličského potenciálu. „Smer totiž kdysi nastolil směr, jímž v podstatě "vyluxoval" voličskou přízeň od středu až po radikální levici. Zdá se navíc zřejmé, že z rozezlenosti ho tentokráte podpořili též dřívější stoupenci pravice. Jiná věc je fakt, že naše vládnoucí pravice neschopná je. Jak třeba v již dost obměněném kabinetu symbolizují výkony Josefa Dobeše, Miroslava Kalouska nebo poněkud v pozadí stojícího premiéra Petra Nečase,“ poznamenal politolog.  

Starý strom nepřesadíš, komunisty nezlanaříš

Podle Josefa Mlejnka se ze slovenského příkladu nedají odvozovat nějaké jednoduché paralely či strategie, poněvadž Slovensko je prostě jiné. „Pokud bude v čele ČSSD Bohuslav Sobotka, tak je pro tuto stranu lepší, když se bude posouvat do středu, nikoli doleva. Navíc, voliče KSČM ke straně váže spíše sdílený vztah k minulosti, nikoliv primárně programová levicovost, takže snažit se je někam přetáhnout může být docela těžké a navíc neperspektivní, neboť jde spíše o starší ročníky,“ vychází Mlejnek z logiky věci.

Voliči ČSSD jsou obecně považováni za nejméně disciplinované, na rozdíl od těch komunistických nebo těch pravicových.

Anketa

Pomohl by k lepším výsledkům ČSSD politik stylu Roberta Fica

hlasovalo: 870 lidí

Naše pravice tak hluboko neklesne, má voličskou základnu

Přestože Ficovo vítězství umožnila do značné míry Gorilou zdecimovaná pravice, podle Miroslava Mareše z MUB česká pravice tak hluboko jako ta slovenská neklesne, a to proto, že má vybudovanou stabilnější pozici a voličskou základnu. Slovenský systém je charakteristický silným přeléváním hlasů a vznikem nových subjektů, Smer ale naopak nyní vytěžil z touhy voličů po klidu a jistotách.

„Ficův styl politiky by v ČR nemusel mít takový úspěch, i když pravdou je i to, že více charismatu by Sobotkovi přineslo větší úspěch. ČSSD musí hlavně mobilizovat nevoliče, protože její vlažní příznivci jí zřejmě v posledních volbách chyběli,“ připomněl Mareš Pyrrhovo vítězství oranžových.

Přínos pro demokracii

"Je vskustku evidentní, že lídr ČSSD neoplývá nadměrným charizmatem. To ale ani Petr Nečas. Není však zřejmé, zda jde o
výhodu či nevýhodu. Pro stranu jde spíše o nevýhodu, pro veřejnost, může však jít o výhodu. Slabé charisma může být však také výhodou i ve
stranickém klání. Jak říkával Karl Popper, přežití demokracie je do značné míry závislé na tom, zda se veřejnost odnaučí uctívat velké osobnosti," konstatuje Karel B. Müller z VŠE. Velké osobnosti totiž podle politologa dělají také velké chyby ap ro demokracii není prý nic dobrého, pokud legitimita politických kroků je založena výhradně na silném charismatu."To často vede k úpadku politické diskuse, k poklesu kritičnosti veřejného diskursu obecně a věcná argumentace je nahrazována plamennými agitacemi." vysvětluje úzkou uličkou demokracie Müller

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…