Slovenská diplomacie hledala diplomaty. Přes inzeráty

02.01.2012 21:01

Rychle a kvalitně obsadit dvaadvacet zahraničních pozic, to si dala za úkol slovenská diplomacie v čele s bývalým premiérem Mikulášem Dzurindou. Půlroční úkol pak ministerstvo zahraničních věcí splnilo na výbornou.

Slovenská diplomacie hledala diplomaty. Přes inzeráty
Foto: nato.int
Popisek: Mikuláš Dzurinda

Inzerce v tisku, na internetových portálech a řada tiskových zpráv, tak vypadal netradiční nábor do diplomatického sboru Slovenska. To si dalo za cíl právě díky širokému oslovení možných kandidátů najít vhodné osobnosti na posty ekonomických diplomatů v celkem dvaadvaceti městech světa: od ruské Moskvy po keňské Nairobi.

"Prihlásilo sa 257 uchádzačov, najviac preferované pozície ekonomických diplomatov boli v San Franciscu, Ottawe a Osle. V prvom kole bolo obsadených 18 miest," řekl Dzurindův mluvčí Ľuboš Schwarzbacher.

"Výberový proces druhého kola vonkajších výberových konaní na obsadenie pozícií ekonomických diplomatov z externého prostredia na zastupiteľských úradoch SR v zahraničí bol úspešne ukončený," doplnil. Nově vybraní kandidáti nyní doplní sbory v Soulu, Bombaji, Tunisu či Hanoji a Taškentu.

České ministerstvo zahraničních věcí o podobném kroku neuvažuje.

Jedinou ministerskou inzercí Nečasovy vlády tak za poslední dobu byla chvála projektů resortu školství, která se minulý týden objevila v Právu. Zástupce Věcí veřejných Josef Dobeš za ni následně sklidil kritiku opozičních poslanců.

"Vyzývám ministra školství Josefa Dobeše, aby okamžitě zveřejnil, jakým způsobem byl tento inzerát hrazen. Tedy zda z veřejných prostředků ministerstva školství či si jej zaplatily ze svého Věci veřejné. Pokud ne, jednalo by se o zneužití prostředků státu a tudíž daňových poplatníků na propagaci strany. Nejedná se přitom o žádné drobné, podle mých informací se ceny za takový rozsah inzerátu pohybují v řádech desítek či spíše stovek tisíc korun," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dobešův sociálnědemokratický protějšek Marcel Chládek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…