TOP 09 se chlubí: Rakousko žárlí, že je Schwarzenberg u nás ministr

10.10.2011 19:25

Popularity ministra zahraničí Karla Schwarzenberga využila TOP 09 k senzačnímu výsledku v loňských parlamentních volbách. Nyní ji chce znovu oživit a posloužit k tomu může kniha rozhovorů, kterou s ním pod názvem „Nepodceňujte moji zlomyslnost“ napsala rakouská novinářka Barbora Tóthová.

TOP 09 se chlubí: Rakousko žárlí, že je Schwarzenberg u nás ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Nikdo určitě nepochybuje, že k sestavení nynější vládní koalice velkou měrou přispěl nečekaně vysoký volební výsledek TOP 09, který politologové jednoznačně přisoudili předsedovi Karlu Schwarzenbergovi. Navzdory uvadající podpoře vládě zůstává právě ministr zahraničí jedním z mála členů Nečasova kabinetu, který se u veřejnosti těší důvěře.

Související: Důvěra v politiky klesá. Nejlépe je na tom Klaus a kníže


Když nyní v Rakousku vyšla kniha rozhovorů Karla Schwarzenberga s názvem „Nepodceňujte moji zlomyslnost", objevila se spekulace, že by se mohla stát součástí jeho případné prezidentské kampaně. „Přímá volba neprojde, politici si tu výsadní možnost nenechají vzít, a tak je jeho kandidatura vyloučena. Sám mi to řekl. Jako kníže přece nepůjde do předem prohrané bitvy," říká pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala, jenž podobnou knihu rozhovorů napsal s nynějším ministrem zahraničí pod názvem Knížecí život.

Zlomyslnost je jednou z posledních Schwarzenbergových neřestí

Autorkou nejnovější knihy o předsedovi TOP 09 je rakouská novinářka s českými kořeny Barbara Tóthová, podle níž je název knihy požadavkem Karla Schwarzenberga. „Trval na něm. Říká, že zlomyslnost je jedna z posledních neřestí, které se může věnovat. On je celkem otevřený. To je jedna z věcí, díky níž je oblíben nejen v České republice, ale i v Rakousku. Nemáme politiky, kteří by říkali věci, které si doopravdy myslí," prohlašuje novinářka v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Právě jeho otevřenost a podpora jaderné energie způsobila, že si od rakouských novinářů vysloužil přezdívku „atomový kníže" a před časem ho také obvinili, že v české politice „zmutoval do Švejka". Podle novináře Karla Hvížďaly, který působil dvanáct let v německém exilu, ale o něm takhle píší jen bulvární deníky.

V Rakousku měl cestu do politiky zavřenou

„Schwarzenbergův rod sehrál v dějinách rakouské říše velkou roli, proto on tam měl zavřenou cestu do politiky, ač o ni stál. V Rakousku byl vnímán jako příslušník historické šlechty, takže oni se v minulosti zajímali spíš o jeho majetkové záležitosti, případně milenecké avantýry," vysvětluje Hvížďala pro ParlamentníListy.cz dřívější pohled rakouské veřejnosti i médií na nynějšího českého ministra zahraničí.

Pikantně v této souvislosti vyznívá, když nyní spisovatelka připouští, že Rakušané žárlí, že Schwarzenberg je naším ministrem, který toho o nich tolik ví. Stačí připomenout, jak hned zkraje mluvil o protitemelínských aktivistech jako o „magorech", které dobře zná. „Ano, možná, že můžu žárlit na to, že nemáme rakouského politika, který by v sobě měl takovou komplexnost," oceňuje Tóthová šéfa české diplomacie.

Mezi Rakouskem a Českem je to jako mezi rozvedenými manžely

Schwarzenberg s oblibou vtipkuje, že o Česku se v Rakousku bude psát pozitivně nejdřív za sto let. „Určitě to má pravdivé jádro. Mezi Rakouskem a Českem panuje nenávistná láska, něco jako mezi sousedy nebo rozvedenými manžely, což samozřejmě souvisí s historickými vazbami mezi našimi národy," konstatuje novinář a dramatik Hvížďala, který za dvě své rozhlasové hry obdržel ceny právě v Rakousku.

K věci:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…