Vietnamka Krampolovi: Proč nás urážíte? Za komunismu jsme byli přátelé

09.06.2012 13:58

ROZHOVOR Za komunismu vnímali Češi Vietnamce jako přátele. Dnes se na ně mnozí dívají jako na prodejce padělků, pěstitele drog a konkurenty v podnikání. Velký podíl na tom mají média a Jiří Krampol, který nás v televizi zesměšňuje a uráží.

Vietnamka Krampolovi: Proč nás urážíte? Za komunismu jsme byli přátelé
Foto: hns
Popisek: Jiří Krampol

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedla Češka vietnamského původu Hang Pašáková z Olomouce. Opřela se i do Romů a kritizovala aktuální dění na české politické scéně.

Co vás přivedlo do České republiky?

V roce 1982 byla mezinárodní dohoda mezi československou a vietnamskou vládou o spolupráci. Přiletěla jsem sem na smlouvu na čtyři roky pracovat do továrny na výrobu kol. Někteří se vrátili zpět do Vietnamu a někteří tu už zůstali. Já jsem jedna z těch, kteří se zde rozhodli zůstat. Vdala jsem se tu a založila rodinu. Proto jsem tady a v České republice už zůstanu natrvalo. Mám děti a jejich otec je Čech.

Vzpomenete si ještě na první dojmy, které jste měla po příletu do Československa?

Bylo mi dvaadvacet. Líbilo se mi zde. Bylo a je tady krásně. I lidé tu byli hodní. Měli jste daleko lepší životní úroveň, než jaká byla tehdy ve Vietnamu. Člověk se tu cítil bezpečně a žil v míru. Od té doby se ale hodně změnilo. Politika je strašná a práce je málo. Korupce a vůbec. To, co dělají tam nahoře, není možné. Volila jsem Radka Johna, věřila jsem mu, ale nedopadlo to dobře. Všechno se navíc pořád zdražuje. A bude to ještě horší. Lidé byli dříve také daleko ochotnější, ne tak závistiví jako dnes.

Jaká je teď situace ve Vietnamu?

Vietnam je pořád socialistický, ale jen na oko. Může se tam podnikat. Ale dříve tam nebyl takový rozdíl mezi bohatými a chudými jako dnes. Což je stejné jako v České republice. Někdo tu může penězi topit a někdo nemá co jíst.

Pořád sem cestují lidé z Vietnamu za prací?

Stále mají zájem tu najít uplatnění. Raději jedou sem než třeba do Ruska. Ale lidé ve Vietnamu neví, jaká je současná situace v Česku. Pořád si myslí, že tu jsou takové možnosti podnikání jako v devadesátých letech. To už ale dávno není pravda. Ti, kteří mohli, se proto raději vrátili domů. Ale spousta jiných tu zůstává kvůli dětem, které chodí do školy. Současné podmínky jsou zde složité, a to ne pouze pro Vietnamce, ale i pro Čechy.

Proč se zde tolik Vietnamců věnuje prodeji šatů, či rychlému občerstvení? Máte problém kvůli jazykové bariéře najít práci v jiných oborech?

Určitě. I doktoři a inženýři tu prodávají. Je to kvůli češtině, kterou neumí. Já jsem tady dlouho, ale neučila jsem se na škole česky. Jen jsem pracovala ve fabrice. Na prodej základy jazyka stačí, ale i v továrně dnes člověk potřebuje rozumět technickým výrazům.Takže jít prodávat je nejjednodušší cesta, jak obejít problémy s jazykovou bariérou.

Mimochodem, dívala jsem se jednou na Jiřího Krampola v pořadu Nikdo není dokonalý. Nechápu, proč nás tak zesměšňoval a urážel. Že jen prodáváme na tržnicích a podobně. Sice prodáváme, ale co je na tom špatného, když člověk prodává poctivě a platí daně? Všichni nemůžou být doktoři nebo inženýři. Někdo musí prodávat. Ale jde o to, co člověk prodává. S prodejem padělaného zboží nesouhlasím. Musí se ale.

O Vietnamcích se tu někdy hovoří i v souvislosti s pěstováním marihuany….

Vždycky, když policie zadrží nějaké pěstitele marihuany vietnamské národnosti, tak média neopomenou zmínit, že šlo o Vietnamce. A pak mě někteří zastavují na ulici a ptají se mě na marihuanu jen proto, že jsem vietnamského původu. Ale někteří Vietnamci si za to mohou i sami, když marihuanu pěstují. Já to neschvaluji. Jenže jsou i tací, kterým nic jiného nezbude. Protože musejí živit rodiny a práci nemají a nemají, kde bydlet, tak je to pro ně rychlý způsob, jak vydělat peníze. Kolikrát si ti, kteří sem přicestují v naději, že tu zbohatnou, museli půjčit na letenku a potřebují ještě splácet dluh. Takže se dá pochopit, že jsou v nouzi a zoufalí. Policie by ale měla jít hlavně po těch drogových šéfech, ne po těch malých rybách.

Jaký mají k Čechům vztah Vietnamci, kteří tu žijí?

Podle mě jsou Češi velmi pracovitý národ. Ale doba se změnila. Dnes je důležitý bulvár a lidé v něm. Přitom lidé by si měli víc brát příklad ze svých předků. Také se změnil se pohled Čechů na Vietnamce. Za komunismu jste se na nás dívali jinak.Víc jako na přátele. Dnes nás někteří podnikatelé nemají rádi, protože mají pocit, že jim bereme práci.

Myslím, že Češi vnímají Vietnamce také jako pracovitý národ, ale třeba ve vztahu k Romům takový názor ze strany mnoha Čechů už nepanuje. Jak vnímáte vy romskou komunitu v Česku z pohledu příslušnice národnostní menšiny?

Já jsem bydlela dvanáct let v Prostějově. Deset let bylo v pořádku. Pak se do našeho domu přistěhovala jedna romská rodina. Předtím několik let neplatili nájem, tak je odtud vyhodili. Vykradli nám sklep, ze kterého ukradli kola. Nemám je ráda. Oni jsou strašně problémoví a nechtějí dělat. Hlavně vyrábějí děti, ale nedokážou se o ně postarat. Pořád jen říkají, ať se postará vláda, a to je špatné. Samozřejmě ne všichni jsou takoví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…