Anonymous na Slovensku. Další weby čelí útokům

29.01.2012 11:18

AKTUALIZOVÁNO Dva dny poté, co hackeři napadli webové stránky české vlády, zaútočili v sobotu také na portál slovenského kabinetu. Stejně jako v Česku i na Slovensku uvedli jako důvod k útoku spornou protipirátskou dohodu ACTA, kterou Česko už podepsalo a kabinet Ivety Radičové o ní chce začít brzo jednat.

Anonymous na Slovensku. Další weby čelí útokům
Foto: Facebook
Popisek: Plakát hackerské skupiny Anonymous, umístěný na Facebooku

K útoku se přihlásila skupina Anonymous. Kromě samotného webu úřadu vlády nefungovalo i několik dalších portálů veřejné správy. Slovenský server topky.sk píše: „Skupine hackerov Anonymous padla za obeť už aj internetová stránka vlády www.vlada.gov.sk, znefunkčnili ju dnes (tj. v sobotu – pozn. red.) krátko pred 18:00. Podľa pôvodného plánu mienili napadnúť aj web ministerstva hospodárstva www.economy.gov.sk, čo napokon odložili na neurčito.

Anonymous začali útočiť už v piatok, a to na protest proti údajným korupčným kauzám, ktoré spomína spis Gorila. Útokmi tiež chceli podporiť piatkový popoludňajší protest, ktorý sa konal v Bratislave. Ešte predtým znefunkčnil stránku Prima banky, sporadicky vypadávali aj internetové sídla strán Smer-SD a SDKÚ-DS, ktoré sú podľa vyjadrení hackerskej skupiny najviac zapletené do údajného korupčného škandálu popisovaného v Gorile. Niekoľko hodín nebola prístupní i stránka finančnej skupiny Penta.

  • KOMPLETNÍ ZNĚNÍ GORILY ZDE

Od útoku na webové sídlo poisťovne Dôvera napokon v piatok upustili. Hackli však stránku akvaparku Tatralandia, kde nechali svoje logo s odkazom "We are anonymous." "My sme anonymous. My sme légia. Neodpúšťame. Nezabúdame. Očakávajte nás," napísali na stránku do sekcie Novinky.“ Tatralandia je akvapark, který patří společnosti Tatry mountain resorts, jež patří do portfolia finanční skupiny J&T.

Co je ACTA?

Na rozdíl od 22 evropských zemí, které dohodu ACTA podepsaly ve čtvrtek, Slovensko teprve začne s ratifikačním procesem. Není ale jisté, jestli se dohoda stihne na Slovensku projednat už do předčasných voleb, které budou 10. března. Dohoda ACTA navíc nemá stoprocentní podporu vládních stran. Otevřeně proti ní protestuje liberální strana Svoboda a Solidarita, výhrady má i opoziční SMER. 

Cílem dohody ACTA, jejíž signatářem je i Česká republika, je chránit duševní vlastnictví. Podle mnoha kritiků ale porušuje některá základní práva. Přestože má smlouva potírat hlavně organizované počítačové pirátství, umožňuje například na hranicích prohledávat obsah počítačů, mobilů a přenosných paměťových disků. 

Československý sentiment

Na Facebooku vyvěsil Anonymous CZ/SK tak zvanou Výzvu občanům, která je v češtině, ale hlásí se k ní i slovenská odbočka skupiny:

 

Ve večerních hodinách slovenská, zpravodajská stanice TA3 upozornila na dalších sedm útoků skupiny Anonymous. Vyřazeny z provozu by měly být mimo jiné i některé stranické weby. Sami členové Anonymous o těchto útocích na svých oficiálních profilech na sociální síti Facebook doposud neinformovali.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …