Arabský svět zažil první televizní souboj politiků. V Egyptě

11.05.2012 13:05

Prezidentští kandidáti v Egyptě změřili síly v první televizní debatě. Šlo o premiéru v celém arabském světě. Stalo se to ve čtvrtek v Káhiře. Bývalý šéf Ligy arabských států Amr Músá a umírněný islamista Abdal Fatúh sa dostali do ostré výměny názorů o demokratických reformách a úloze náboženství v Egyptě po loňském zřícení autoritativního sekulárního režimu Husního Mubaraka.

Arabský svět zažil první televizní souboj politiků. V Egyptě
Foto: worldwide.com
Popisek: První televizní debatu politiků sledovala řada Egypťanů přímo na ulici... Ilustrační foto, Káhira

Čtyřhodinovou diskuzi odvysílaly nezávislé egyptské televize. Mnozí Egypťané debatu sledovali v kavárnách na ulicích pod širým nebem, jak napsal slovenský server Sme.


Šedesátiletý Fatúh (60) se snažil zdiskreditovat Músu, bývalého dlouholetého ministra zahraničí jako klíčového představitele Mubarakova režimu. Músa (76) naopak obviňoval svého soupeře z politického spojenectví s Muslimským bratstvem a radikálními islamisty. Naznačoval, že Fatúh dal svým spojencům "závazky" týkající se zavedení islamského práva šaría.


První kolo prezidentských voleb v Egyptě se uskuteční 23. a 24. května, případné druhé kolo 16. a 17. června. O hlasy voličů se uchází celkem 13 kandidátů.



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …