Češi lezou pořád někomu do zadku. Odboráři vzhlížejí ke Slovákům

04.02.2012 14:53

Demonstrace proti politikům by se ze Slovenska mohly podle odborových předáků přenést i k nám. Vždyť propojení politiky s byznysem je tu také. Výbuch hněvu u našich sousedů a klid v Česku totiž nijak nesouvisí s životní úrovní, ale spíš s naším konzervatismem. Jaromír Dušek navíc tvrdí, že i s patolízalstvím představitelů odborů.

Češi lezou pořád někomu do zadku. Odboráři vzhlížejí ke Slovákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborářský protest na Palackého náměstí v Praze

Protesty proti korupci a propojení byznysu s politiky dostalo do ulic více než deset tisíc demonstrantů v Bratislavě a další tisíce v osmi jiných slovenských městech. O to si ti, kteří v Česku čas od času zorganizují protesty proti vládě, mohou nechat jen zdát. Odboroví předáci věří, že impuls ze Slovenska by se mohl přenést i k nám.

„Demonstrující Slováci mají jednoznačně pravdu a i Češi by se měli takovýmto způsobem vyjádřit. A já věřím, že se to ´léčení´ ze Slovenska přenese i do Čech,“ říká pro ParlamentníListy.cz Bohumír Dufek, předseda Asociace nezávislých odborů. Poukazuje přitom na to, že loni v listopadu se konal v Praze mítink, z něhož občané adresovali poslancům výzvu, aby podnikli kroky k řešení korupčních afér posledních let, ale nic se nestalo.

Více k protestům Gorila na Slovensku ČTĚTE ZDE

Další články v rubrice Pohled jinam ZDE

Nejlepším manažerem ČEZ je syn prezidenta

„Češi jsou v některých věcech velice konzervativní. Přitom propojení politiky s byznysem je i u nás a jeho vinou se rapidně zhoršuje i životní úroveň. A teď se ještě dozvídáte takové věci, že nejlepší manažer v ČEZ je syn prezidenta Klause a tak dále. Z toho je vidět, že to propojení působí dál a dál a je potřeba se proti tomu vyjádřit,“ prohlašuje Dufek.

Také podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly je mínění lidí na adresu politiků stejné u nás jako na Slovensku. „Slováci už usoudili, že s takovými politiky nechtějí mít nic společného. V obou zemích je situace shodná v pohledu na to, co si může dovolit obyčejný občan a naopak ten, kdo má hodně peněz,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Středula.

Zákony platí jen pro obyčejné lidi

Podle šéfa OS Kovo nehraje v protestech roli to, zda se mají někde lépe, nebo hůře. „Když se podíváme do zemí jako Francie nebo Velká Británie, tak je zřejmé, že protesty nevznikají podle toho, jaká je výše životní úrovně. Jedná se o to, zda se lidé cítí svobodně. Zda cítí, že jejich hlas je slyšet, nebo jestli je někdo nepřehlíží. Zda si někdo nedělá sám co chce, ale po lidech vyžaduje naprosté dodržování zákonů,“ upozorňuje Středula na časté „Káže vodu, pije víno“ v podání politiků.

Situaci na Slovensku dává odborový revolucionář a nejúspěšnější vyhlašovatel stávek uplynulých dvaceti let u nás Jaromír Dušek do kontrastu s děním v Česku. „Čekal jsem, že k něčemu podobnému zavelí na podzim vedení ČMKOS, a to v podstatně větším rozsahu. Bohužel jsem měl pravdu v tvrzení, které se týkalo přílišného napojení odborových předáků na jejich chlebodárce,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Dušek, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy.

Slováci si zachovali hrdost a vzepřeli se

Českomoravské konfederaci odborových svazů pak vytýká, že se po loňském létě vzdala jakéhokoli lídrovství v protestech proti reformám a současné vládě a přenechala pozici různým uskupením a iniciativám. „Slováci si naštěstí hrdost zachovali a vzepřeli se něčemu, co u nás je podle mého názoru v daleko větším rozsahu. A to proto, že tam nedošlo k takovému propojení a závislosti šéfů odborů na státní správě potažmo na některých bohatých firmách a že tam zkrátka někdo zavelel k boji,“ poukazuje Dušek.

Hojná účast Slováků na demonstracích může být o to pozoruhodnější vzhledem k panujícím mrazům. „Nám odborům podsouvali myšlenku, že děláme demonstrace, když je krásně. Ale my jsme svolali demonstraci i na 22. prosince bez ohledu na to, jak bude. A lidé přišli svůj názor vyjádřit. To vůbec nesouvisí s počasím, ale se stavem mysli, neochotou dále akceptovat, co se kolem děje,“ domnívá se šéf OS Kovo Středula.

Arogance moci se projevuje i v připravovaném zákonu o stávce

Trochu jinak se na Slováky mrznoucí v ulicích a na náměstích dívá předseda ASO Dufek. „Já je za to obdivuji. Řekl bych, že to je ještě daleko větší vyjádření nespokojenosti, protože to není v dobách hezkých, ale i v dobách nepříjemných. A já věřím, že u servilních Čechů, kteří stále někomu lezou do zadku a stahují kalhoty, aniž by ještě viděli brod a řeku, se konečně probudí cítění ve prospěch republiky, a ne jen čekání, co udělá ten druhý,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Podle něj každý politik, jakmile je v úzkých, zneužije moci. „Jsem přesvědčen, že nejdříve tam bylo vyjádření arogance moci ze strany slovenských politiků a až potom tam byly ty dlažební kostky, na což režim odpověděl vodními děly. Paralelu s ČR vidím v tom, že když se to kymácí s vládou a politickou reprezentací, tak chtějí měnit zákony a od března přijít s novým zákonem o stávce. Ačkoli jsme dvacet let takovýto zákon nepotřebovali, tak najednou ho chtějí mít. De facto nedělají nic jiného, než hájí svoje koryta,“ kritizuje Dufek.

Generál se také neptal vojáků, zda chtějí válčit

Jak dlouho protesty na Slovensku vydrží a zda se mohou stupňovat, si netroufne odhadnout ani radikální Jaromír Dušek. „Záleží na tom, jak vytrvalí, či ústupní budou ti, co to organizují. Vždycky to bude jenom o tom, zda lidé budou ochotní riskovat ztrátu svého zaměstnání, protože manifestovat a protestovat po pracovní době, když na různých úřadech už nebude ani noha, nebo protestovat v sobotu, to přece nemá žádný smysl,“ upozorňuje šéf Svazu odborářů služeb a dopravy.

A připomíná dřívější vyhlášení představitelů ČMKOS nebo odborových svazů, že není nálada na stávku. „Kdyby se v minulosti ptal generál vojáků, jestli se jim chce umírat a jestli chtějí bojovat, tak by nikdy žádná válka nebyla. Vždycky někdo zavelel a do té války je vehnal. A já si nepamatuji, že by někdy moji odboráři – a že jsem stávkoval asi nejčastěji v republice – za mnou přišli a říkali, že chtějí stávkovat. To je přece pitomost. Někdo je musí přesvědčit, vysvětlit jim situaci a říct, že už je třeba zasáhnout,“ trvá Dušek na tom, že klíčová je schopnost lídrů protestní akci vyvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …