Megaskandál jako na Slovensku. Pak třeba budete házet banány na Hrad

06.02.2012 6:33

Protivládní protesty, které otřásly především v pátek Bratislavou na Slovensku, se mohou velice brzy vyskytnout i u nás. Rozbuškou by mohlo být zkolabování systému vyplácení dávek, nebo velký korupční skandál. O tom jsou přesvědčeni především opoziční politici. Za koaliční trojku se vyjádřil pouze šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík, který možnost velkých protestů u nás za určitých okolností připustil.

Megaskandál jako na Slovensku. Pak třeba budete házet banány na Hrad
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

Slovensko minulý týden zasáhly protesty proti korupci a propojení byznysu a politiků. V Bratislavě se shromáždilo podle oficiálních zdrojů přes deset tisíc lidí. Demonstranti prorazili policejní zábrany a se zdviženýma rukama zamířili k Národní radě. Těžkooděnci je ale rychle začali zatlačovat zpět a přímo před budovu parlamentu je nepustili. Demonstranti, mezi nimiž byl velký počet mladých lidí, odpověděli výkřiky: "Policejní stát!"

Nádvoří Prezidentského paláce předtím jiná skupina protestujících zasypala vajíčky a banány. Proti budově parlamentu házeli někteří z účastníků protestu kamení. Policie vyrukovala s vodním dělem a pyrotechnikou. Masivní akce byly hlášeny z osmi měst. Protesty souvisí s aférou Gorila, spisem Slovenské informační služby (SIS), jenž pojednává o vazbách podnikatelů (především finanční skupiny Penta) a vrcholných politiků.

Kluci mohou balit kufry

„Vůbec nevylučuji, že k něčemu podobnému dojde i u nás. Pokud se v únoru zhroutí Drábkův experiment s novým systémem vyplácení dávek, mohou kluci balit kufry a nejen na Ministerstvu práce a sociálních věcí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Již v minulém roce došlo v České republice k mnoha masovým protivládním protestům, ať již odborových či občanských iniciativ. Koneckonců, co jiného byla i obstrukce ČSSD v Poslanecké sněmovně,“ řekl místopředseda ČSSD Martin Starec.

Naopak, další z vrcholných funkcionářů sociální demokracie, Zdeněk Škromach, se neobává, že by se stejně mohutné protesty jako na Slovensku mohly uskutečnit i v České republice. „Podle mě by se musela objevit rozbuška typu Gorila na Slovensku,“ domnívá se Škromach.

Seznam Michala Haly

Předseda KSČM Vojtěch Filip si myslí, že u nás existuje jiná rozbuška. „Stačí, aby byl zveřejněn seznam pana Haly z Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Filip.

Pro připomenutí, zatčený bývalý manažer Ředitelství silnic a dálnic Michal Hala měl údajně doma seznam politiků, kterým posílal nelegální peníze. Policie Michala Halu zatkla koncem roku za to, že za úplatek údajně přihrál spřáteleným firmám pronájem odpočívadel na dálnici D5 a D47. Sociálního demokrata Michala Halu vzal ministr za ČSSD Jaromír Schling na Ministerstvo dopravy, brzy přešel do managementu ŘSD. Za ministra Aleše Řebíčka (ODS) dělal dokonce výkonného ředitele ŘSD.

„Na Slovensku jde spíše o razantní než masové prosesty. Vyloučit to nelze ani u nás, otázkou ale je, jaký by měl být spouštěč. Politické skandály asi ne, spíš to, co se dotkne lidí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.

"Nevím, jestli u nás dojde k protivládním protestům jako na Slovensku. Bude-li však dnešní vláda pokračovat ve své hospodářské politice a přehlížet korupční skandály, zcela určitě poroste sociální napětí a nespokojenost ve společnosti," sdělil místopředseda KSČM Stanislav Grospič

Ani Gazdík nevylučuje

To, že by u nás mohlo dojít k něčemu podobnému jako na Slovensku, nevylučuje ani předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. „Muselo by dojít k nějakému velkému korupčnímu skandálu, který by byl podložen důkazy, ne jedna paní povídala. Náznaků o propojení politiky a byznysu je tady dost, ale chybí důkaz. Právě TOP 09 a Starostové šli do politiky kvůli tomu, aby nerozhodovali obchodníci, kteří si koupí poslance,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

„Je to otázka náhody a atmosféry. Na Slovensku se nyní vytváří politizovaná společnost, ale to je celkem přirozené, protože se nachází v období, kdy jsou v běhu předvolební přípravy. V konsolidovaných demokraciích strany, které volby prohrávají, prohru přijímají – poněvadž vědí, že příští volby může být zase vše jinak a ony mohou zase být v popředí. Volby jsou prostě novým rozdáním karet, a proto se i na jejich výsledku uvidí, jak úspěšný pokus Slováci udělali pro lepší vývoj v jejich zemi,“ okomentovala pro ParlamentníListy.cz události na východ od nás politoložka Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …