Mířil na české velvyslanectví v Havaně na internet. Zatkli ho

10.05.2012 12:02

Kubánský disident José Daniel Ferrer byl na svobodě jen necelé dva týdny. Policie ho zadržela cestou na českou ambasádu, kde měl sjednanou schůzku se zástupci českého velvyslance. Lidé z českého úřadu v Havaně událost potvrdili, ovšem nepředpokládají, že Ferrerovo zatčení souvisí přímo s nimi. Kubánská opozice důvod disidentova opakovaného uvěznění neupřesnila.

Mířil na české velvyslanectví v Havaně na internet. Zatkli ho
Foto: worldwide.com
Popisek: Kubánský disident José Daniel Ferrer

Agentura AFP uvedla, že Ferrer chtěl na českém úřadě využít připojení k internetu, které je jinak na Kubě téměř nedostupné a drahé. Zástupkyně českého velvyslance v Havaně Petra Jecinová ale tvrdí, že na ambasádu šel kvůli společné schůzce, na kterou nedorazil. O zatčení disidenta se pak český úřad dozvěděl až z tiskových agentur.

Ferrer strávil ve vězení za protirežimní činnost osm let. Propuštěn byl vloni, ale na začátku dubna ho policie znovu na několik týdnů zatkla za narušování veřejného pořádku. 


Ferrer působí v Santiagu de Cuba vzdáleném asi 900 kilometrů jihovýchodně od Havany. Do kubánské metropole přijel primárně proto, aby se setkal s předákem opoziční Komise pro lidská práva a usmíření Elizardem Sánchezem. Sánchez tvrdí, že Ferrer se v Havaně ničeho nedopustil a že ho policie zadržela svévolně. Opoziční předák očekává, že úřady odvezou disidenta zpět do Santiaga de Cuba.   


Nesnadný protivník režimu 


„Byl politický vězeň z takzvané Skupiny pětasedmdesáti, což je skupina opozičních vůdců, kteří byli pozatýkáni během takzvaného Černého jara. V roce 2003 dostali vysoké tresty. Zrovna José Daniel Ferrer García dostal 21 let. Podmínečně ho propustili zhruba po osmi letech, co si odseděl,“ vysvětluje pozadí případu kubánského disidenta Pavla Holcová, vedoucí kubánských projektů společnosti Člověk v tísni. 


Podle Pavly Holcové, která zná José Daniela Ferreru osobně, byl disident zatčen zřejmě kvůli své morální pevnosti: nezměnil své názory ani aktivity, porušil tudíž podmínku propuštění a může být kdykoli opět uvězněn. „Je hodně vysoký a v momentě, kdy ho vidíte, vám musí být jasné, že kubánská vláda si nezvolila úplně jednoduchého protivníka. Je to člověk, který si stojí za svým a je nezlomný,“ ilustruje povahu disidenta Pavla Holcová. 


José Daniel Ferrera je ženatý a má dvě dcery. Jeho disidentství spočívá v tom, že usiluje o vznik kubánské občanské společnosti. Snaží se tedy o to, aby se lidé začali dívat kolem sebe, uvědomovali si dění ve svém okolí a usilovali o změnu. 

Česká ambasáda poskytuje opozici internet


Česká ambasáda hraje pro disidenty důležitou roli, protože se jedná o jedno z mála míst, kde je široké veřejnosti přístupný neomezený internet. Na Kubě to není běžné, protože je to vláda, kdo má monopol na informace. Z 11 milionů obyvatel má podle informací Pavly Holcové pravidelný přístup k internetu pouze 7% obyvatel. Neoficiální čísla hovoří o čtyřech procentech. 



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …