Nad Tatrou sa blýska. Slováci vyrazili do ulic a politici mají strach

30.01.2012 16:13

Kvůli kauze Gorila vyšli Slováci do ulic. Demonstrovalo jich několik tisíc a dohlížet na ně musela i policie. Hackeři z hnutí Anonymous se je rozhodli podpořit, a tak zablokovali internetové stránky Penta investments. Nyní se objevil i další dokument, tentokrát s názvem Sasanka. Čeká podobné odhalení a reakce rozlobených lidí i Česko?

Nad Tatrou sa blýska. Slováci vyrazili do ulic a politici mají strach
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

„Přiznám  se, že jsem v uplynulých dnech příliš vývoj dění na Slovensku neměl možnost sledovat. I kdyby – netroufám si však říci, do jaké míry jsou ty reakce slovenských občanů oprávněné, či nikoli, ani co vše nám případ ukazuje. Názor na takovou záležitost se musí nějaký čas vyvíjet, pod vlivem toho, jaké informace přicházejí. Nelze to říct hned na počátku,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz sociolog Jan Keller. Vzhledem k nedostatku informací po návratu ze zahraničí nechtěla komentovat vývoj událostí na Slovensku ani politoložka Vladimíra Dvořáková. Obě osobnosti se však shodly na tom, že Česku zatím s největší pravděpodobností takovéto vyhrocení nespokojenosti občanů s poměry v zemi nehrozí.

„Ano, lidé možná vyjdou do ulici v Bratislavě, ve Vídni, Varšavě, v Berlíně. To už tady i jednou bylo. Řekl bych, že u nás může být pak ještě dva měsíce klid a až potom je možné, že se vzbouří i Češi,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Keller, který jinak velmi ostře hodnotí stav věcí v naší zemi.

To, zda mají obě oslovené osobnosti správný odhad, ukážou nejbližší dny. V Bratislavě však bylo skutečně  o víkendu bouřlivě. Po pátečním protestním pochodu kvůli kauze Gorila, kterého se v slovenské metropoli zúčastnilo minimálně dva tisíce protestujících, chystají na Slovensku už podobné akce i v dalších šesti slovenských městech. Sympatizanti se mobilizují prostřednictvím facebookové komunity s názvem Kauza Gorila. Sami sebe označují za běžné občany naštvané na zkorumpovanou politiku. Odmítají, že by měl protest jakékoli politické pozadí.

Jsou si dobře vědomi ale toho, že protesty zatím ještě nejsou oficiální, nepotvrdily je příslušné úřady. Přesto jsou přípravy vplném proudu. Předběžně  v úterý, 31. ledna by měli vyjít prý do ulic aktivisti v Trenčíně. V pátek 3. února neoficiálně avizují protesty v Žilině, Zvolenu a v Košicích. Na středu 1. února naplánovali pak organizátoři protestní jízdu autem po Ružomberku a v zatím nestanoveném  termínu chtějí Slováci vyjádřit svojí nespokojnost  také v Nitře.

"Nedivím se, že lidé bouří, informace z Gorily jsou skutečně skandální. Mnoho politiků má nyní strach a bojí se," řekl ParlamentnímListům.cz nejmenovaný poslanec Národní rady.

V Bratislavě se křičela slova o vlastizradě

Připomeňme si, že protestní shromáždění v pátek začalo v 15 hodin na bratislavském Náměstí SNP.  Dav opakovaně křičel slova:  "vlastizrada" a "odstúpiť". Organizátoři protestu před palácem četli svoje požadavky, mezi které patří i úplné prošetrení kauzy Gorila.

Následně se demonstranti přesunuli před Prezidentský palác, kde desítkami banánů zasypali nádvoří Grassalkovičova paláce. Krátce na to pokračoval protest pochodem před budovu Národní rady SR, kde vydržel skandovat přibližně do 18:30. Poté protestující svoje požadavky shrnuli v deseti bodech. Chtějí okamžité zbavení mlčenlivosti všech orgánů a osob, které mohou kauzu Gorila objasnit. Odstoupení představitelů stran, kteří se ve spise objevují, také odstoupení z politických funkcí a kandidátek a žádají posunout termín konání předčasných parlamentních voleb z 10. března na září. Odhady počtu účastníků protestu se přitom liší a pohybují se od tisícovky do desetitisíc lidí. V davu se objevilo i několik politiků či poslanců.

Protesty proti Gorile prý neberou slovenští politici dost vážně. Ale…

Slovenská média, která Kauza Gorila monitoruje, píší o důvodu, proč hodlají protestující pokračovat v demonstracích.  Například upozorňují na to, že šéf SDKÚ se necítí na druhé straně barikády. A předseda Smeru Robert Fico vidí za protestem občanů politiku. Média pak také konstatují, že protest Gorila se dlouholetýh politických lídrů příliš nedotkl. Demonstrace budou proto prý pokračovat.

Předseda Smeru Robert Fico pak vysvětlil, že  pokud by šlo o čistou občanskou iniciativu, plně by ji respektoval. Vše je však podle něj zřejmě prý jinak. „Vypadá to však tak, že akce měla politický podtext. Svědčí o tom účast politických novotvarů, stejně jako i snaha vtáhnout do kauzy Gorila stranu Smer stejnou měrou jako pravicové subjekty,“ řekl slovenským novinářům Fico.

Podle všeho to nyní aktuálně vypadá, že kopie nahrávek, které by dokazovaly pravost zveřejněného a tolik vyvolávajícího odpor spisu Gorila, zřejmě existují. Vytvořené měly být příslušníky Slovenské informační služby (SIS) s cílem obchodování s nimi. Uvedl to v rozhovoru pro zpravodajskou televízi TA3 bývalý šéf oddělení samostatných činností Úřadu boje proti korupci (ÚBPK) Ján Rejda.

Gorila sahá zřejmě i do Česka

A pokud se někdo domnívá, že co je za našimi hranicemi, nemusí se nás týkat, měl by své domněnky přehodnotit. Slovenský spis s označením "Gorila", mapující korupční schůzky partnera Penty Jaroslava Haščáka s vysokými slovenskými politiky a úředníky, totiž zřejmě do Česka zasahuje.

Podle spisu totiž Haščákova pravá ruka Anna Bubeníková mohla ovlivňovat některé plánované akvizice do českých rukou. Zbrzdit mohla například vstup Energetického a průmyslového holdingu (EPH) do plynárenského podniku SPP. Holding Daniela Křetínského chtěl koupit 49 % SPP, ale fond mu odmítl poskytnout akcionářskou smlouvu. Bez jejího prostudování přitom nemohl EPH vědět, jaké pravomoci by po koupi měl.

Bubeníková se měla účastnit také jednání o prodeji slovenského železničního carga, v němž projevilo zájem i české ČD Cargo. A stála i za opakovaným konkurzem chemičky NCHZ v Novákách.

Zřejmě proto se o "Gorilu" zajímají i české úřady. „O případu jsme informováni a sledujeme ho. Z taktických důvodů však nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ sdělila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Spis, k jehož zveřejnění se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, prý rovněž neunikl pozornosti BIS.

Po kauze Gorila se na Slovensku objevil další nový dokument s názvem Sasanka, který může zdiskreditovat některé politické strany. Týká  se však tentokrát prý zřejmě pouze jedné strany - Svobody a solidarity . Ta je však momentálně druhou nejsilnější stranou na Slovensku.

Co je Gorila?

Podle spisu Gorila, který od loňských vánoc koluje po internetu, měla finanční skupina Penta uplácet slovenské politiky a státní úředníky. Policie případ vyšetřuje.

  • KOMPLETNÍ SPIS SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE

Anketa

Zajímá vás slovenská gorila?

94%
6%
hlasovalo: 1118 lidí
Nové slovenské politické uskupení 99% tvrdí: „Z nakradnutých peňazí v Gorile by sa dalo žiť viac ako 6340 rokov.“  Účet za kauzu Gorila je prý více než 750 miliónů slovenských korun, tedy více než 24,8 miliónů eur.

Na jejich stránkách se dále píše: „V spise Gorila sa uvádza, že exminister hospodárstva Jirko Malchárek, bývalá šéfka FNM Anna Bubeníková a pokladníci politických strán a vysokí štátni úradníci si mali deliť provízie v stovkách miliónov korún. 99% - občiansky hlas prerátal, že z nakradnutých 24,89 miliónov eur by pri súčasnej minimálnej mzde 327 eur vyžil jeden slovenský zaměstnanec neuveriteľných 6340 rokov! Alebo v jednom mesiaci by mohlo byť z týchto pofidérnych provízií vyplatených viac než 76 tisíc minimálnych miezd!“

„Táto najväčšia korupčná kauza v histórii Slovenska len dokazuje, že je načase, aby odišla celá generácia politikov počnúc Dzurindom, cez Hrušovského až po Bugára,” říká dvojka na kandidátce  99% - občiansky hlas, Pavol Pavlík. „V slušných demokraciách pri škandáloch podobného druhu politici odchádzajú sami. Tí naši už ani nevedia čo je to hanba“, dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …