Někdejší slovenský premiér Mečiar už není ani předsedou HZDS

08.09.2013 10:57

Bývalý slovenský premiér Mečiar už není předsedou Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), s nímž v 90. letech vládl zemi. HZDS se sice už ani nedostalo do parlamentu, nicméně na dnešním sněmu hnutí v Banské Bystrici se nenašel žádný politik, který by si troufal po Mečiarovi funkci převzít. Oznámila to slovenská média.

Někdejší slovenský premiér Mečiar už není ani předsedou HZDS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Strana tak bude bez předsedy a povede ji grémium složené z předsedů osmi krajských organizací, poslance Evropského parlamentu Sergeje Kozlíka a ústředního tajemníka Tibora Cabaje. Grémium bude HZDS řídit do příštího sněmu, který by se měl konat nejpozději za rok. Mečiarovi, jakož i celému dosavadnímu vedení HZDS, podle stanov zanikly funkce začátkem dnešního sněmu. Žádného kandidáta na nového předsedu však nikdo nenavrhl.

Dlouhá a bouřlivá debata

Dnešní sněm byl podle Kozlíka přelomový, protože po více než 20 letech skončila éra Mečiarova vedení. Zatímco však před 20 lety Mečiarovo hnutí volili dva z pěti slovenských voličů, loni to byl sotva jediný ze 100.

"Mečiarova zásluha o stát je nesporná, ale strana žila ve stínu jeho osobnosti. Musíme se teď naučit žít bez něj," řekl Kozlík, který býval místopředsedou a ministrem financí v Mečiarově vládě.

Debata na sněmu byla podle Kozlíka dlouhá a vášnivá, ale nikdo nenavrhl stranu rozpustit či sloučit s jinou. Sněm ale schválil změnu stanov, aby o zániku HZDS nerozhodovala prakticky neuskutečnitelná schůze všech členů, ale sněm.

S Mečiarovým jménem se pojí rozdělení federace a vznik samostatného Slovenska. Byl třikrát premiérem, jeho vládnutí ale provázela kritika domácích odpůrců i Západu, sporná privatizace i podezření ze zneužití tajné služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …