Noviny o slovenských volbách: Pravice porazila sama sebe, absolutní vládce Fico

12.03.2012 6:27

Tuzemské deníky komentují drtivé vítězství opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) v sobotních předčasných parlamentních volbách na Slovensku. Podle autora článku v Hospodářských novinách (HN) čeká Slovensko nejstabilnější kabinet v novodobé historii. Směr je totiž stranou, již nikdy nehrozil ani sebemenší rozkol a která je už léta zakonzervovaná kolem svého lídra Roberta Fica, píše.

Noviny o slovenských volbách: Pravice porazila sama sebe, absolutní vládce Fico
Foto: Wikipedia
Popisek: Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslanců. Voleni jsou na čtyři roky

"Není proto náhoda, že hned 50 prvních míst na její kandidátce obsadili dosavadní, k Ficovi loajální poslanci," všímá si komentátor HN. Otázka podle něj však jakou podobu vlády Fico zvolí. Jeho téměř absolutní moc by ho podle něj na jednu stranu mohla svádět k tomu, aby šel cestou konzervativního maďarského premiéra a předsedy strany Fidesz Viktora Orbána a zkusil si pojistit moc omezováním demokratických principů. "Podobné nápady si vyzkoušel již během první vlády, kdy se například média snažil umlčet žalobami a kontroverzním tiskovým zákonem. Jenomže kromě humbuku tím mnoho nezískal," připomíná komentátor HN.

Pravice porazila sama sebe

Orbána a Fica srovnává další článek v HN. "Sjednotili pod svá křídla téměř kompletní voličstvo svých ideologických směrů a i v nejhlubší ekonomické krizi Evropy za poslední desetiletí slibují zázraky. Jenže nedá se říci, že jsou stejní," píše autor článku. "Fico žádnou revoluci podobnou té Orbánově konzervativní nechystá - i když by si asi mohl sedm poslanců pro ústavní většinu hravě časem 'dokoupit'. Fico, alespoň navenek, používá slovo evropský v pozitivním slova smyslu přinejmenším stejně často jako 'solidární stát', který chce pomoci zdanění bohatých vybudovat. Pro Orbána je naproti tomu Evropská unie jen další v řadě těch, kteří nechápou historickou roli a utrpení maďarského národa," míní autor komentáře v HN.

Podle článku v Mladé frontě Dnes (MfD) se v politických debatách už před hlasováním zabydlel novotvar 'orbanizace'. Toto slovo prý mělo upozornit na nebezpečí snah o koncentraci moci pro případ, že by vítězná strana Směr-SK získala absolutní většinu mandátů a mohla utvořit jednobarevnou vládu.

"Dnes je však zřejmě vhodnějším termínem 'maďarizace', čímž samozřejmě nemyslíme jeho původní smysl národnostní asimilace. Tímto termínem lze charakterizovat celkový vývoj na slovenské politické scéně, který předcházel nynějšímu vítězství Směru-SD. Tak jako maďarští socialisté a liberálové vydláždili svými chybnými a diskreditujícím kroky cestu straně Fidesz k pohodlné, dokonce ústavní, většině, tak také slovenské středopravicové strany sérii nepochopitelných a dnes již evidentně fatálních chyb přispěly k triumfálnímu výsledku Směru-SD," míní autor komentáře v MfD.

Ficovi se Gorila vyhnula

Podle článku v Lidových novinách (LN) o vítězství Směru-SD nikdo nepochyboval, málokdo ale předpokládal, že by strana mohla získat nadpoloviční většinu křesel. Fico vstupoval do předčasných voleb jako představitel strany, která měla již z předchozích voleb nejsilnější voličskou podporu, posílenou navíc ještě opoziční rolí vykonávanou v průběhu posledního roku a půl. Naopak strany vládní koalice v průběhu svého vládnutí dál oslabovaly. "Hřebíčkem do rakve" vládních stran se podle LN stala kauza Gorila, které se objevila krátce před volbami.

"Přestože spis Gorila poukazoval na to, že styky s finančními skupinami udržoval i Robert Fico, tehdy opoziční politik, kauza se jej rozhodně nedotkla. Gorila pak následně vyvolala mnohé protesty, namířené zejména proti vládním stranám, rovněž ale ovlivnila téma předvolební kampaně," píše autor článku v LN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …