Obama je první prezident USA v historii, který podpořil právo gayů a lesbiček na sňatek

10.05.2012 12:22

Barack Obama je pro sňatky osob stejného pohlaví. Je prvním americkým prezidentem, který otevřeně právo gayů a leseb na sňatky podpořil. V rozhovoru pro televizi ABC nicméně uvedl, že by mělo být na jednotlivých amerických státech, jestli svatby homosexuálů povolí. „Myslím, že by páry stejného pohlaví měly mít možnost uzavřít sňatek,“ uvedl prezident Obama.

Obama je první prezident USA v historii, který podpořil právo gayů a lesbiček na sňatek
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Stal se tak prvním úřadujícím šéfem Bílého domu, který boj homosexuálů za právo na plnohodnotné sňatky veřejně podpořil.  

Osm z padesáti států

Gayové a lesby je mohou zatím uzavírat v 8 z 50 amerických států. Jedná se zejména o státy na severovýchodě Ameriky, pak je to Iowa na středozápadě a stát Washington na pacifickém pobřeží. Mírná většina amerických států zapovídá homosexuální sňatky v ústavě, ale současně většina amerických států umožňuje registrované partnerství. 

Že prezident Obama takový krok učinil, je sice v současné chvíli v Americe zpráva číslo jedna, ale ve skutečnosti se velké překvapení nekoná.  Současná vláda totiž před časem zrušila praxi ‚neptej se a mlč‘ v ozbrojených silách, kdy se od vojáků a vojákyň očekávalo, že nebudou svou případnou homosexualitu otevřeně připouštět s tím, že se jich na to nikdo nebude ptát. 

Historický mezník


Vyjádření Bílého domu k otázce homosexuálních sňatků tak už bylo spíš otázkou času. To, že prezident Obama vystoupil v téhle věci teď, je však určitě historický mezník. 


Co se týče popularity prezidenta Obamy před podzimními prezidentskými volbami, podle průzkumů veřejného mínění tento krok prezidentu Obamovi nejspíš neuškodí, ale ani nepomůže. Agentura Gallup zveřejnila v úterý průzkum, podle jehož výsledků je o něco víc než polovina Američanů pro povolení sňatků homosexuálů. O něco méně než polovina - 48 procent - je proti. V podobném duchu vypovídají i jiné průzkumy a dlouhodobě je viditelné, že tolerance většiny americké společnosti vůči sňatkům gayů a leseb spíše vzrůstá.


Romney je proti legalizaci sňatků osob stejného pohlaví 

Obamův protikandidát v prezidentské kampani Mitt Romney byl guvernérem státu Massachusetts, kde jsou sňatky homosexuálů legální. V letech 2003 až 2007, kdy stál v čele tohoto amerického státu, se proti tomu nijak viditelně neangažoval. V současné době se ale staví proti legalizaci sňatků homosexuálů. Nepochybně v tom hraje roli skutečnost, že je takový převažující postoj většiny republikánských voličů. 


Očekává se, že se otázka práva gayů a leseb na uzavření manželství časem dostane před federální nejvyšší soud. 



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …