Slavný polský disident na adresu radnice ve Vratislavi: Ukradli jste mi trpaslíka

28.02.2012 13:03

Polská Vratislav žije sporem o trpaslíka. Místní disident Waldemar "Major" Frydrych, tvůrce tak zvané Pomerančové iniciativy, což byla za komančů obdoba české Společnosti za veselejší současnost, si stěžuje, že radnice využívá k propagaci města symbol oranžového trpaslíka, který on vymyslel v 80. letech.

Slavný polský disident na adresu radnice ve Vratislavi: Ukradli jste mi trpaslíka
Foto: Pomerančová iniciativa
Popisek: Trpaslík z polské Vratislavi, o nějž se vede spor

Trpaslík s oranžovou čepičkou na hlavě se na vratislavských zdech začal objevovat po vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981. Upozorňoval tak na protivládní hesla, která přetřela policie. Nyní ho návštěvníci Vratislavi naleznou na hrnečkách, tričkách a dalších propagačních předmětech.


Spoluzakladatel happeningového hnutí Oranžová alternativa vede s městem spor o trpaslíka  už delší dobu. Obrátil se v této záležitosti na vratislavskou prokuraturu. Vratislavská radnice se ale oblíbeného suvenýru nehodlá lehko vzdát.  Mluvčí radnice Pawel Czuma prohlásil, že trpaslíci existují po staletí a Frydrych se je snaží přivlastnit. Radnice připomíná, že práva na trpaslíka koupila od místního umělce Pawla Grabowského.  Ten tvrdí, že jeho pidimužík na svého "příbuzného" z 80. let nijak nenavazuje a kromě oranžové barvy nemají nic společného.

Co byla Pomerančová alternativa?

„Protože nejstarším a nejstrašnějším nepřítelem člověka je skutečnost, je nejkvalitnějším zákopem schizofrenie. Pryč s intelektuálním uměním. Ať žije socialismus nejvyšší kvality jako dílo umění komiksu. Ať žije Sorbovit!" Napsal Waldemar Major Fydrych o Novém kulturní hnutí počátkem 80. let, které po krátké době přejmenoval na Pomerančovou alternativu. Oranžová barva vyjadřovala nesouhlas jak s rudou barvou komunismu, tak s žlutí papežské vlajky. Ideologii, ke které se hnutí hlásilo, nazval Fydrych „socialistickým surrealismem". Malovali letáky, psali sprejem na zdi, začali experimentovat s graffiti. Jednalo se ale zpočátku o činnost jednosměrnou, která neměla žádnou odezvu, nedovolila nikomu zapojit se do kolektivu.


O opravdovém začátku můžeme mluvit až v květnu 1986, kdy Pomerančová alternativa poprvé vyjela do ulic. Pár studentů si na doporučení rektora pronajalo autobus a jelo se pokochat vratislavskými ulicemi. Zdánlivě nevinná akce se proměnila v recesi. Studenti polepili autobus, který pojmenovali Fedruš, bláznivými nápisy, sami se převlékli do kostýmů a cestou ulicemi zpívali parodické písničky. Na konci své cesty navštívili ZOO, kde požadovali propuštění medvědů. Když je začala policie zatýkat, házeli po ní květinami a nepřestávali ve zpěvu. Policie byla bezradná. Ukázalo se, že proti absurditě nemůže nic dělat, že je bezmocná, že nemůže zatýkat lidi za to, že hází květiny a zpívají. Tak začala krátká ale velice zajímavá, zábavná a uvolňující éra Pomerančové alternativy…

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …