Strana 99 percent podává stížnost na protiústavnost slovenských voleb

21.03.2012 16:07

Leckdo si přitom vzpomene na Miloše Melčáka a jeho advokáta a bývalého politika Jana Kalvodu, kteří s podobnou stížností k Ústavnímu soudu v Česku uspěli… Hnutí 99, které se ke stížnosti chystá, argumentuje tím, že došlo ke dvěma porušením slovenské ústavy, jež měly významný vliv na konečný výsledek voleb.

Strana 99 percent podává stížnost na protiústavnost slovenských voleb
Foto: aktuality.sk
Popisek: Logo slovenského hnutí 99 percent

V případě, že jim dá, stejně jako v Čechách, Ústavní soud za pravdu, hnutí 99% bude požadovat zrušení výsledku voleb a vypsání nových. TASR o tom informoval jeden z lídrů hnutí Ivan Weiss. Zprávu přinesl server Sme.sk.


První námitka tkví v tom, že jde o údajné porušení ústavního zákona, který konstatuje, že veřejný činitel nesmí používat svoje jméno, osobu či podobiznu na reklamu. "Tento zákon nerozdeľuje politickú a inú reklamu a platí 365 dní v roku... Stačí si zobrať napríklad bilbord Žitňanskej, ktorá tam má napísané: Lucia Žitňanská, SDKÚ-DS, ministerka spravodlivosti," řekl Weiss, podle něhož se tak dělo tak dlouho a tak intenzivně, že to muselo mít vliv na výsledek voleb.


Dvě hlavní námitky. Co na to Ústavní soud?


Druhý bod stížnosti se týká medializované kauzy prověřování podpisových archů, která hnutí 99 % (ve volbách získali jen 1,58 procent voličů) odevzdalo při registraci na Ministerstvu vnitra. Policie prý prověřovala výhradně toto hnutí, byť existoval v té době podnět na prověření dalších politických stran.


"Takisto, keďže on (policajný prezident Jaroslav Spišiak, pozn. TASR) nie je orgán činný v trestnom konaní, tak nemôže byť informovaný a informovať o priebehu vyšetrovania. On však citoval z vyšetrovacieho spisu," poznamenal Weiss k tiskové konferenci Spišiaka z 29. Února, kde měl vysvětlit policejní aktivitu, namířenou proti hnutí.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Slovensko" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …