Tradiční rošáda: Putin opět prezidentem, Medveděv premiérem

08.05.2012 11:05

Ruští poslanci by dnes měli začít rozhodovat o dalším působení bývalého prezidenta Dmitrije Medvěděva. Ten by se podle návrhu nového šéfa Kremlu Vladimira Putina měl stát novým premiérem. V centru Moskvy mezitím dál pokračuje opoziční protest. Policie potvrdila, že za uplynulých 24 hodin zadržela na tři stovky lidí.

Tradiční rošáda: Putin opět prezidentem, Medveděv premiérem
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Několik set odpůrců staronového prezidenta Vladimira Putina dál protestuje v centru Moskvy nedaleko sídla prezidentské administrace, tentokrát ale formou happeningu namísto politického mítinku. Policie účastníkům protestní akce, která pod širým nebem pokračovala celou noc, slíbila, že nezasáhne, pokud se lidé zdrží provolávání politických hesel a výzev. 


„Lidé stojí nebo posedávají na karimatkách, zpívají s kytarou. Dokonce plánují turnaj v badmintonu o cenu Dmitrije Medveděva, což je narážka na sportovní aktivity bývalého prezidenta, který se už dnes pravděpodobně stane premiérem,“ přiblížila moskevská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová. „Aktivisté dál vyzývají všechny sympatizanty, aby přijeli, a říkají, že jsou rozhodnuti na místě vytrvat,“ dodala. 


Policie zadržela 300 lidí


Policie včera několik protestních akcí rozehnala a zadržela kolem 300 lidí. Také v noci a nad ránem skončilo několik lidí na policejních vyšetřovnách. V zásadě jde ale výhradně o lídry opozičního hnutí. Blogera Alexeje Navalného a lídra levicového hnutí Levá fronta Sergeje Udalcova. Oba jsou obvinění z narušení veřejného pořádku a čekají na soud. Hrozí jim pokuta. 


V ruské Státní dumě mezitím začaly konzultace Dmitrije Medvěděva s jednotlivými politickými frakcemi. Analytici ale mají za to, že jeho potvrzení v roli premiéra vzhledem k většině vládní strany v parlamentu nic nestojí v cestě.


Medveděv a Putin: Jak si prohazují nejvyšší funkce


Vladimir Putin funkci prezidenta již zastával dvě funkční období mezi roky 2000–2008. Od 16. srpna 1999 vykonával úřad premiéra, po abdikaci prezidenta Borise Jelcina 31. prosince 1999 se stal úřadujícím prezidentem. Po vítězství v prezidentských volbách 26. března 2000 se stal řádným prezidentem od 7. května téhož roku, druhé funkční období zastával po vítězství v prezidentských volbách 14. března 2004 od 7. května 2004 do 7. května 2008. Od 8. května téhož roku zastával funkci předsedy vlády.

Dmitrij Medveděv byl od 14. listopadu 2005  náměstkem předsedy vlády Ruské federace. Dne 10. prosince 2007 vyhlásila strana Jednotné Rusko a další strany, že podpoří jeho kandidaturu na post prezidenta ve volbách v roce 2008. Dne 7. března 2008 vyhrál v prezidentských volbách, když získal 70,28 % platných hlasů voličů. Dne 7. května 2008 nastoupil na post prezidenta Ruské federace, kterým byl do května 2012.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …