V Německu vypukl zahraničně politický skandál. Kvůli básni

05.04.2012 17:05

Málokdy se stává, že by se o poezii veřejně diskutovalo. Že by jedna báseň přitáhla tolik pozornosti, aby se o ní psalo ve všech významných novinách. Dnes se to stalo. A to v sousedním Německu. Nositel Nobelovy ceny za literaturu Günther Grass otiskl báseň s názvem "Co musí být řečeno". A právě to, co Grass řekl, vyvolalo v německém tisku velkou diskusi. Tématem básně je napětí mezi Izraelem a Íránem a hlavní myšlenka je tato: křehký mír na Blízkém východě ohrožuje zejména Izrael. Celý svět prý kritizuje Írán za netransparentnost v jeho jaderném programu, že prý chce mít jaderné zbraně.

V Německu vypukl zahraničně politický skandál. Kvůli básni
Foto: rommelsbach.com
Popisek: Německý spisovatel, nositel Nobelovy ceny Günther Grass

Přitom Izrael - jak píše Grass - sám nikdy neřekl, že jaderné zbraně má (což se předpokládá), Izrael prý nikdy nepustil kontrolu ke svému jadernému arzenálu. Grass v básni také kritizuje Německo za to, že Izraeli prodal ponorku, která dokáže nést zbraně velkého ničení.  "Nejde o to, že Němec nesmí kritizovat Izrael, jde o to, že Grass používá klišé a nesprávná fakta. Uškodil sobě, Německu a Izraeli," reagoval Westdeutsche Zeitung. 


Grass přecenil svou roli literárního guru


Frankfurter Rundschau přiznává, že Izrael na Blízkém východě rozhodně nehledá rovné a vyvážené vztahy. Nicméně když Grass píše o Ahmadínežádovi jako o politikovi ‘s velkou hubou‘, je potřeba něco připomenout. Ahmadínežád označuje Izrael jako ostudný flek, který je třeba vymazat z mapy, rozšiřuje sionistické konspirační teorie, popírá holocaust a otevřeně usiluje o bombu. 


Další odmítavá reakce: Grass prý přecenil svou roli literárního guru, napsal Tagesspiegel. Některé listy se spisovatele nicméně zastávají. "Günther Grass je antisemita, protože kritizuje Izrael? Jenom proto, že se Grassovi nelíbí vyhrocený jaderný konflikt mezi Izraelem a Íránem? Diskuse, kterou jeho báseň vyvolala, je něco špatný vtip. Je to typický německý reflex veřejného mínění. Otevřená kritika Izraele patří i 67 let po konci války do kategorie Tabu,“ lze se dnes dočíst v Offenburger Tageblatt. 


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Německo" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …