Taková drobnost. Placka "Putine, k noze" se Schwarzenbergovi zle vymstila

17.12.2011 8:55

Někdo má v klopě karafiát, jiný trikoloru. Ministr zahraničí České republiky Karel Schwarzenberg přikráčel do sněmovny s plackou na klopě, na níž se skvěl nápis „Putine, ke mně! Mazej na místo!“. Drobný módní doplněk oděvu předsedy TOP 09 vyvolal na politické scéně někdy až vyhrocené ohlasy.

Taková drobnost. Placka "Putine, k noze" se Schwarzenbergovi zle vymstila
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Vzhledem k tomu, že jsem ten nápis zaznamenal pouze z médií, nerad bych to komentoval, protože s panem předsedou jsem o tom nehovořil“, řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jan Husák z TOP 09. „Podle mě chtěl možná Karel Schwarzenberg dát tímto najevo, že k Východu směřovat nechceme,“ dodal. Konstatoval, že je to spíše "otázka na pana předsedu“.

Čí je to vlastně ministr, ptá se Jandák

Jednoznačný postoj zaujal ovšem skvělý český herec a poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. „Z toho pro mě vyplývá například to, že nevím, čí je pan Schwarzenberg ministr zahraničí“, zlobil se Jandák. „Poté, co jsme už podepsali obchodní dohody s Ruskem ve výši 54 miliard v době návštěvy ruského prezidenta v České republice, opravdu nevím, čí ministr zahraničí pan Schwarzenberg je. Možná sudetoněmeckého Landsmanschaftu, možná je čínský expert, já to zkrátka nevím,“ dodal značně rozčilený pro ParlamentniListy.cz.

Na ministrovu klopu se Vítězslav Jandák osobně nedíval, upozornili ho až jeho sněmovní kolegové. „Já se mu snažím dívat do očí, které jsou ale permanentně zavřené,“ dodal.

Jandák také upozornil, že ministrova placka už vyvolává ohlas nejen ve sněmovně, nebo u nás v Česku, ale i po Evropě. „Bezpochyby i reakce Ruska bude výborná a já doufám, že pan Schwarzenberg zaplatí z vlastní kasy ty pr*sery, které z toho vzniknou“, dodává Jandák.

Je to tenze mezi ministrem a Hradem, věří Babák

„Já tomu prostě nerozumím“, říká poslanec VV Michal Babák. „Vždyť to přece nemá zapotřebí!“ Podle Michala Babáka jde nejspíš o tenzi mezi ministrem a Hradem. Není to ale důstojné pro nejvyššího diplomata České republiky. „Už samo slovo diplomacie s sebou nese slušnost a korektnost a o tom toto rozhodně není,“ dodává Babák.

Také on, jako ekonomický expert za Věci veřejné připomněl, že docela nedávno zde byl na oficiální návštěvě ruský prezident, během níž byly podepsány obchodní smlouvy s Ruskou federací za několik desítek miliard korun. „To Rusko je pro nás jako obchodní partner nesmírně důležité, stejně jako ruský trh a korektní vztahy jsou základem pro obchodní spolupráci. Nerozumím tomu,“ říká Babák.

Vývoj ve šlechtických rodech prý s sebou nese určité komplikace

Velmi rozčileně reagoval také další sociální demokrat – Jaroslav Foldyna. "Já svůj názor vyjádřil už na Facebooku“, řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Připomněl tak své již citované vyjádření, kterým na sociální síti odkázal na článek o "ozdobě" ministra zahraničí: „To vede jen k tomu, že by německá kancléřka Merkelová mohla mít příště třeba na klopě placku s nápisem – Karle, aport! Je to spíše tragikomické, než komické. Myslím, že pan ministr dělá ostudu české diplomacii i České republice jako takové“.

Jaroslav Foldyna doufá, že celá věc v Rusku nebude mít příliš negativní ohlas. Ministra Schwarzenberga poslanec velmi kritizoval už za uznání svrchovanosti Kosova, v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny, která uznání vládě nedoporučila. „Věřím, že Rusové pochopí, že vývoj ve šlechtických rodech po staletí přináší s sebou jisté komplikace a občas se to projeví více viditelně,“ komentuje Foldyna.

Schwarzenberg ukázal svou „velikost“, tvrdí komunista Koníček

„Taková placka na veřejnosti do klopy ministra zahraničí České republiky určitě nepatří“, řekl ParlamentnímListům.cz komunistický poslanec Vladimír Koníček. „Nedomnívám se však, že by Rusku stálo za to na takovou věc vůbec reagovat“, dodal poslanec. Také on je přesvědčen, že ministr tím udělal ostudu celé České republice. „Pan ministr zkrátka ukázal svou ‚velikost‘ ,“ dodal Koníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

8:43 Zaorálek přednášel o přínosu Havla a dobré značce ČR. Došlo i na Putina a pátou kolonu

„Včerejšek nefunguje, nefungují ani včerejší kontakty“ – to byla slova ministra zahraničí Lubomíra Z…