Konflikt Babiše a ČSSD: Jsi měkkej, kárají odbory ministra zdravotnictví

08.04.2014 13:08

Mezi odbory a vládou opět panuje napětí, které může vyvrcholit i případnými protestními shromážděními a akcemi. Jak jinak – důvodem jsou opět peníze. Peníze, které žalostně chybí prý až 20 procentům českých nemocnic.

 Konflikt Babiše a ČSSD: Jsi měkkej, kárají odbory ministra zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár

Podle šéfa Svazu pacientů Luboše Olejára je situace v mnoha – zejména menších nemocnicích - po prvním čtvrtletí roku doslova žalostná. „Některé fungují jen díky tomu, že jim peníze dávají krajské úřady, jinak by snad ani být v provozu nemohly. Jenomže těm krajským úřadům pak logicky chybějí ty finance jinde – v sociální sféře, na budování silnic a podobně. Podle analýz, které jsme si nechali zpracovat, chybí v nemocnicích peníze kvůli zvýšené dani z přidané hodnoty při nákupech zdravotnického materiálu, ale také kvůli devalvaci koruny. Zatímco v tom prvním případě se částka vyčísluje na něco kolem 5,5 miliardy korun ročně, devalvace naší měny je odhadována na ztrátu dalších 6,5 miliardy korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz Luboš Olejár. Jisté je, že k těmto číslům je třeba přičíst i do budoucna ještě fakt, že pacienti nemusejí již za pobyt v nemocnici platit.

Peníze chybí hned po několika „ranách"

Připomeňme, že Ústavní soud od letošního ledna zrušil stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici. Exministr Rusnokovy vlády Martin Holcát se snažil rozhodnutí zmírnit novelou, která by vrátila alespoň původní poplatek 60 korun, avšak nová vláda v čele s ČSSD to odmítla. Uvedla, že výpadek poplatku bude nemocnicím kompenzovat, a to též později politici zahrnuli i do koaliční smlouvy. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček následně přišel s tím, že to bude formou navýšení platby za státního pojištěnce. Letos se má jednat celkem o 2,1 miliardy, příští rok o 4,2 miliardy, protože to vypadnou také poplatky za vyšetření u lékaře a recept. Navíc Němeček ještě navrhl, aby stát odkoupil od zdravotních pojišťoven nedobytné pohledávky ve výši 5,5 miliard, které jsou také velmi bolestným faktorem jejich špatné ekonomické situace.

Materiál sice ministr na vládu odnesl, ale jeho předložení na poslední chvíli minulý týden odložil. Část materiálu mu přitom již vláda posvětila 24. března, o týden později mu ale novelu, která z materiálu vycházela, vláda neschválila a bod přerušila.

Němečku, jestli to neprosadš, jsi měkkej - dali najevo ministrovi odboráři

A tak, zatímco se zdálo být již rozhodnuto, že bude tedy v červenci přidáno nemocnicím alespoň 2,1 miliardy korun, v posledních dnech se situace poněkud zdramatizovala. A peníze nemocnicím i pro tento rok se ocitly dle všeho v ohrožení, což připouští i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. I proto ho v pondělí podpořily odbory a vyzvaly vládu, aby projednala novelu potřebnou k navýšení plateb za státní pojištěnce. S ministrem se také dohodly na zřízení poradního týmu při Ministerstvu zdravotnictví. „Pokud ustoupí a ty 2,1 miliardy korun pro nemocnice neprosadí, je měkkej – to jsme mu i řekli,“ přiznal Olejár ze Svazu pacientů.

V rámci objektivity lze však uvést i to, že si ministr zdravotnictví vyhrocenost situace dobře uvědomuje, stejně jako to, že čas k jednání je už opravdu na hraně. „Pokud návrh novely neschválíme tento, nebo maximálně příští týden, tak červencový termín se už nemůže stihnout z hlediska legislativního procesu,“ připustil Němeček před médii.

Olejár: Pořád se všichni otírají o VZP, ale nikdo nevidí, jaké dělá pokroky

Z programu středečního jednání vlády zatím vyplývá, že kabinet by se k novele zákona o zdravotním pojištění měl vrátit tento týden. Že to nebude jednoduché, naznačuje i postoj Andreje Babiše jako ministra financí. Ten přidání miliard do zdravotnictví totiž odmítá s tím, že systém je neefektivní a neprůhledný. Velký problém totiž vidí v největší zdravotní pojišťovně u nás – tedy VZP, která na rozdíl od ostatních pojišťoven, jejichž hospodaření vychází v plusu, končí vždy ve ztrátě.

„No, jenomže to by nás tedy zajímalo, jak to chce pan Babiš vymyslet, aby ta VZP, která spravuje nejvíc pacientů v zemi, tedy i nejvíc vážně nemocných, ve ztrátě nebyla, nebo případně, aby jí pomohly ty jiné pojišťovny. Ostatně, on určitě velmi dobře ví, že ty jiné pojišťovny nejsou ve ztrátě i díky minulým letům, kdy nehrály roli ještě faktory, které jsem uvedl na počátku – tedy devalvace koruny a zvýšené DPH. Argumenty, že VZP hospodaří se ztrátou kvůli IZIPu nebo Mořskému koníkovi, nejsou také fér – je to už záležitost několik let stará, od té doby se tahle pojišťovna snaží o maximální transparentnost. Jen to prostě má těžší, kvůli velkému počtu pojištěnců,“ soudí Luboš Olejár.

I to byl důvod, proč se v pondělí za ministra zdravotnictví Němečka postavili zástupci nefakultních nemocnic a odbory. Vyzvali Babiše, aby neblokoval slib, který je zahrnut už v koaliční smlouvě.

Babiš trvá na svém: Chceme rozkrýt toky peněz ve VZP

Ovšem Babiš si trvá na svém. „Potřebujeme do detailu vědět, jak Všeobecná zdravotní pojišťovna funguje. Chceme, aby se pan ministr zavázal, že toky rozkryje,“ řekl pro ČTK. Pozastavil se poté nad tím, že krizového štábu odborů a přidružených organizací se účastnil i ministr zdravotnictví Němeček.

Nutno ještě dodat, že problémem nemocnic jsou i stále se prodlužující splatnosti faktur. Hrozí tak, že se pohledávky dodavatelů stávají předmětem odkupu různých finančních společností. „A toto může být předstupněm ke skryté privatizaci nemocnic,“ naznačil ještě pro ParlamentníListy.cz tajemník Asociace krajských nemocnice Jaroslav Civín.

Čekají Česko protesty v nemocnicích?

A tak po několika měsících zdánlivého klidu v tomto rezortu opět hrozí napětí. Zda může eskalovat až případnými protesty a masovějšími akcemi, však ani zástupci odborů odhadovat odmítají.

Jak zní výzva Andreji Babišovi?

Krizový štáb vyzývá A. Babiše k plnění slibů

Krizový štáb sdružující:

  • Asociaci českých a moravských nemocnic
  • Asociaci krajských nemocnic
  • Svaz pacientů ČR
  • Národní radu osob se zdravotním postižením ČR
  • Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
  • Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů

(za podpory dalších odborových institucí, mimo jiné například Rady seniorů)

vyzývá místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše k plnění slibu občanům:

V koaliční smlouvě podepsané předsedy všech tří koaličních stran se účastníci zavazují kompenzovat výpadek zdrojů spojených se zrušením regulačních poplatků „po příslušném navýšení zdrojů ze státního rozpočtu, zejména zvýšením platby za státní pojištěnce“.

Ve svém programovém prohlášení se vláda rovněž zavazuje, že uvedený výpadek „bude systému veřejného zdravotního pojištění a následně poskytovatelům péče kompenzován ze státního rozpočtu“.

Krizový štáb uvedený závazek chápe nejen jako slib nemocnicím a všem zdravotníkům, ale především jako slib občanům.

Jako slib, že alespoň částkou 2,1 mld. Kč bude nemocnicím kompenzováno snížení úhrad po zavedení regulačních poplatků. Nemluvě zatím o 6 mld. Kč za roky 2012 a 2013 a 3,8 mld. Kč za rok 2014, které stát odčerpal především z nemocnic zvýšením DPH, a dalších 5,5 mld. Kč ročně v důsledku devalvace koruny ČNB.

Jako slib, že stát každému nemocnému zatím vrátí zpět na úhradu jemu poskytnuté zdravotní péče alespoň 100 Kč na každý den léčení v nemocnici.

A to v situaci, kdy se nemocnice potýkají s kritickým nedostatkem peněz k zajištění každodenní péče o pacienty a kdy stát zatím není schopen kompenzovat vše, co z nemocnic odčerpal.

Krizový štáb na hrozící kolaps nemocniční péče upozorňuje již více než půl roku. Diskusi o více či méně souvisejících otázkách místo plnění slibů považuje za hazard s důvěrou občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…