Dietoložka Cajthamlová: Češi jsou ve svém živlu. Uzeniny zlevnily

24.03.2012 21:45

ROZHOVOR V poslední době se často hovoří o kvalitě našich či dovezených potravin a nakupování levného či prošlého jídla ve snaze ušetřit. Česká lékařka Kateřina Cajthamlová, známá televizním divákům z pořadu "Jste to, co jíte", v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné prozradila, jakou odezvu by vyvolalo zavedení takzvané „hranolkové daně“, a jak by měl stát přispět ke zdravějšímu stravování občanů.

Dietoložka Cajthamlová: Češi jsou ve svém živlu. Uzeniny zlevnily
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

Jak hodnotíte úvahy politiků o zavedení tzv. „hranolkové daně“, kdy by se zvýšila cena nezdravých potravin. Prospělo by to Čechům? Myslíte si, že lidé pak opravdu omezí nákupy těchto potravin?

Zvyšování ceny nezdravých potravin by jistě vyvolalo odezvu spíš sociální než změnu chování spotřebitele. Doporučuji spíš dotovat stravu „zdravou“, lokální zemědělské produkty, které splní kvalitativní kritéria. Nejsem ekonom, ale neznám zatím žádný jiný způsob, než aby zdravotní pojišťovny začaly systémem „bonusů“ a „malusů“. Například zvyšováním pojistného u chorob prokazatelně souvisejících se životním stylem nutit obyvatelstvo ke zdravějšímu životu. Velmi mne mrzí, že vymizel institut školního lékaře, který sledoval kvalitu stravování ve školních zařízeních a doporučoval poslat podvyživené a obézní děti na ozdravné pobyty. Preventivní zdravotní programy zaměřené na děti, diabetiky, hypertoniky, těhotné ženy a další ohrožené skupiny obyvatel by zdravotní pojišťovny mohly a měly hradit z vybraného solidárního pojistného a případných „malusů“ těch, kteří chtějí na stravě „ušetřit“. Toto by zřejmě v řádu generace pomohlo kritický stav zlepšit.

Myslíte si, že stát by měl mít prostřednictvím zákonů vliv na to, co lidé konzumují?

Direktivní úloha státu je dle mého v demokratické společnosti diskutabilní. Osobní svoboda a aplikace osobní zodpovědnosti za důsledky by prospěla dle mého lépe.

Existuje pro vás nějaká země, z níž by si Česká republika mohla vzít příklad ohledně zdravého stravování?

Určitě země severské díky konzumaci ryb, Itálie, kde lidé jedí dostatek ovoce a zeleniny, Francie a Švýcarsko, kde je populace zvyklá investovat peníze do kvalitní stravy a čas do její přípravy a konzumace. V Británii existuje systém komerčních zdravotních pojišťoven, které sledují nemocnost svých klientů a poskytují jim zpětnou vazbu ve formě slev a pokut.

Někteří lidé argumentují tím, že kvalitní potraviny jsou příliš drahé, a tak jsou prý  nuceni kupovat levná a nezdravá jídla ve fast foodech. Dá se podle vás i z kvalitních potravin vařit tak, aby to člověka nezruinovalo?

Živinově bohaté stravy, která je co nejblíže surovinám, stačí zkonzumovat menší množství, tato strava je při přepočtu na živiny levnější a při přepočtu na zdravotní stav, zameškaný čas v práci a počet léků, které musí pacient přijímat jako kompenzaci nezdravého životního stylu levnější několikanásobně.

Je pravda, že u nás přibývá dětské obezity? Kdo na tom má největší podíl?

Samozřejmě rodiče. Jsou postojovými vzory ve věci stravování. Děti odmalička vychovávají na určité stravě i sportu. Rodiče buď naučí, nebo nenaučí dítě konzumnímu způsobu života, mlsání místo jídla, konzumaci nekvalitní stravy, solení, slazení. Nelze vinit děti.

Jak děti chránit před obezitou?

Osvětou rodičů, důslednou kontrolou školního stravování, dostatkem pohybu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…