Emmerová šokována. Špek v zákoně. Pasivní eutanázie

13.07.2011 20:58

Poslanecká sněmovna zahájila v úterý projednávání vládního návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, které u opozice vyvolaly vlnu nevole.

Emmerová šokována. Špek v zákoně. Pasivní eutanázie

Kromě toho, že opozici vadí už sám pojem zdravotních služeb, který nahradil termín zdravotní péče, je pro ni nepřijatelný i paragraf „Dříve vyslovené přání", který se týká vyslovení souhlasu či nesouhlasu pacienta s poskytovanou péčí.



Pacient může pro případ, kdy by se dostal do takového zdravotního stavu, ve kterém nebude schopen vyslovit souhlas nebo nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb a způsobem jejich poskytnutí, tento souhlas nebo nesouhlas předem vyslovit," tolik znění části novely zákona o zdravotnických službách.

Stáněte si plné znění návrhu zákona o zdravotních službách (.docx)

Velmi nešťastný způsob, obává se Emmerová

Spousta politiků u nás hovoří o demografickém vývoji téměř se slzou v oku. Že prý se pořád „produkuje" moc seniorů. Jsou stále slyšet téměř zoufalé hlasy, kolik jich bude za deset, dvacet let. Že společnost stárne, se ale bere ne jako realita, ale jako těžká galejnická koule na noze. „Mně se ten postoj zdá velmi nešetrný," konstatuje Milada Emmerová (ČSSD), bývalá ministryně zdravotnictví, dnes poslankyně.

V zákonu o zdravotních službách je taková novinka - respektovat přání nemocného. "On když řekne, nic se mnou nedělejte, já chci umřít, tak jak se mám zachovat? To znamená, že to bude chtít pomalu právníka na každé oddělení ve špitále," zlobí se Emmerová, docentka interního lékařství.

Podle nové úpravy zákona takzvané „dříve vyslovené přání nelze respektovat, pokud nabádá k takovým postupům, jejichž výsledkem je aktivní způsobení smrti".

SLEDUJEME TÉMA ZDRAVOTNICKÁ REFORMA

Proti souhlasu dopředu nelze nic namítat, tvrdí šéf lidovců

"Eutanázie jako taková, nevěřím, že by u nás mohla sněmovnou projít. Pokud by se tak stalo, vždy byl bych zásadně proti. Mám na mysli eutanázii toho typu, kdy je pacientovi podána nějaká látka, která ho usmrtí. To, že ale schválili poslanci eutanázii pasivní, kdy těžce nemocný pacient může požádat dopředu o to, aby se už nepokračovalo v jeho léčbě, která se jeví jako beznadějná, je správným krokem. Proti tomu nelze nic namítat," řekl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Šťastný je rád, že to prošlo

Boris Šťastný (ODS), předseda zdravotního výboru v Poslanecké sněmovně, uvedl, že je velmi rád, a pokládá za pokrok to, že tento návrh prošel.

"Zabývám se tím již několik let, zpracovával jsem před pěti lety návrh zákona, který jsem předkládal později i tehdejšímu ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi. K tomu, abychom dosáhli úrovně Švýcarska nebo některých amerických států, kde i asistovanou eutanazii povolili, však máme hodně daleko. Pokud návrh zákona vejde v platnost, dosáhneme právních norem alespoň ostatních evropských zemí," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Vysvětlil však, že současná změna v zákoně nemá s eutanázií příliš společného a je spíše nešťastné o ní v takovémto smyslu hovořit.

"Dáme tím svobodu člověku v rozhodování, tak jak to je v jiných vyspělých zemích Evropy již po desetiletí. Samozřejmě vše je nutné správně ošetřit právně i legislativně. Informovány o tom, že pacient nebude chtít být za určitých okolností léčen, resuscitován či být příjemcem krevních transfúzí, by měly být dle mého, zdravotní pojišťovny, měla by tento údaj obsahovat i zdravotní dokumentace dotyčného pacienta. Navíc, aby lékaři přesně věděli, jak v takových případech postupovat, navrhuji, aby byla vydána ještě vyhláška, která přesně stanoví co a jak," vysvětlil dále Boris Šťastný.

Psali jsme:
Rath Hegerovi vmetl: Půjdete do důchodu s tím, že jste rozvrátil zdravotnictví
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami
Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze


Nadále platí zákaz aktivního usmrcení

Zdůraznil ještě, že na rozdíl od nově povoleného typu pasívní vyžádané eutanázie, nadále platí zákaz toho, aby kdokoli aktivním způsobem pacienta usmrtil.

"V praxi to znamená, že pokud člověk nebude chtít přijmout transfúzi, bude o tom záznam, tak mu ji lékař nebude dávat a nechá ho vykrvácet. Nebude-li chtít v případě bezvědomí  resuscitovat, nikdo už ho nebude oživovat. Také, pokud odmítne onkologicky nemocný pacient další léčbu, nebude mu již podána. Do současné doby to ve zdravotnických zařízeních do jisté míry takto už ale fungovalo, jen se nemluvilo o vyžádané eutanázii, ale o reversu. Pacient podepsal, že si nepřeje pokračovat dále v léčbě a lékař ho musel propustit, " dodal ještě Šťastný.

Podle něj by mohla tato změna v zákonu začít platit již letos na podzim, hned poté, co bude schválen zákon o zdravotních službách.

Mnoho možných výkladů

Podle Milady Emmerové je zde ale několik možných výkladů. „Ano v zákoně je napsáno, že se tomu nemá aktivně napomáhat. Já v takovém případě samozřejmě nebudu pacientovi něco dávat, abych ho otrávila, nebo ho jinak přivedla ke smrti. Když ho ale poslechnu a nedám mu vůbec nic, tak se výsledného smrtelného efektu dočkáme možná do tři dnů. Podle zákona plním přání pacienta, ale je to tak opravdu správně?" ptá se poslankyně-lékařka.

Podle Emmerové to sice není úplná novinka, ale doposud to nebylo v zákoně, jen ve výkladu zákona, v podzákonných normách. Bylo stanoveno, že se u některých lidí, pakliže se na tom dohodne lékařské koncilium, zachovávala takzvaná „bazální péče". „To je ta nejzákladnější péče, o podávání tekutin, kalorií, a podobně, eventuálně preventivní antibiotikum. Zkrátka, jako by už nebylo co léčit, byl to jakoby realizovaný výraz - už ho nebudeme trápit," vysvětluje Emmerová.

Ke zdravotnické reformě:
Cikrt se zaručil: Dobrá léčba bude zdarma. Nebojte se 
Agresivní odboráři poslali Hegera do pr... Pak došlo i na Kalouska 
Poslanec primář: Takové bude české zdravotnictví po reformě. Těšte se... 

Zdecimovaný pacient. Raději už konec

V praxi to ale podle bývalé ministryně zdravotnictví může vypadat docela jinak. „Teď si představme pacienta, který je deprimovaný, něco ho bolí, a tak už chce mít klid," dodává Emmerová. Podle ní se k tomu mohou připojit i takové faktory, že ten člověk nemá nikoho blízkého. Takto psychicky zdecimovaný člověk si pak prý podstatně snadněji řekne, „než tohle, tak raději umřít".

S tím ale Emmerová naprosto nesouhlasí. Kdyby prý v takovém případě pacientovi vyhověla, připadalo by jí to jako velmi nekorektní a diletantský přístup. „Já ho přece naopak, musím přesvědčit o tom, že to tak není".

Jasná pasivní eutanázie, tvrdí exministryně

Tento výklad nově přítomný v zákoně nazývá Emmerová pasivní eutanázií. Podle ní je navíc takových fenoménů bohužel ve společnosti více. Stává se to například tehdy, jestliže pacient dostane předpis na léky, které má na základě stanovené diagnózy po velmi drahém vyšetření začít brát, a on na to nemá.

„On si pro ty léky nepůjde, prostě proto, že by si vedle do sámošky už pro chleba s trochou salámu zajít nemohl. To je přece svým způsobem také pasivní eutanázie," zlobí se Emmerová na předkladatele zákona.

Lidé jsou podle ní vystavováni takzvanému „svobodnému rozhodování", ale v podstatě nemají jinou volbu.

„Je to svým způsobem paralela - svobodná vůle pacienta = jeho pasivní eutanázie." Lidé jsou podle poslankyně obalamucení tím, jak se mohou svobodně rozhodnout. „S prázdnou kapsou je ta svoboda ale opravdu relativní", konstatuje. 

Celé znění paragrafu 36

§ 36

Dříve vyslovené přání

  • (1) Pacient může pro případ, kdy by se dostal do takového zdravotního stavu, ve kterém nebude schopen vyslovit souhlas nebo nesouhlas sposkytnutím zdravotních služeb a způsobem jejich poskytnutí, tento souhlas nebo nesouhlas předem vyslovit (dále jen „dříve vyslovené přání").
  • (2) Poskytovatel bude brát zřetel na dříve vyslovené přání pacienta, má-li ho k dispozici, a to za podmínky, že v době poskytování zdravotních služeb nastala předvídatelná situace, k níž se dříve vyslovené přání vztahuje, a pacient je v takovém zdravotním stavu, kdy není schopen vyslovit nový souhlas nebo nesouhlas. Bude respektováno jen takové dříve vyslovené přání, které bylo učiněno na základě písemného poučení ošetřujícím lékařem pacienta o důsledcích tohoto rozhodnutí.
  • (3) Dříve vyslovené přání musí mít písemnou formu amusí být opatřeno úředně ověřeným podpisem pacienta. Součástí dříve vysloveného přání je písemné poučení podle odstavce 2. Platnost dříve vysloveného přání je 5 let.
  • (4) Pacient může učinit dříve vyslovené přání též při přijetí do péče poskytovatelem nebo kdykoliv vprůběhu hospitalizace, a to pro poskytování zdravotních služeb zajišťovaných tímto poskytovatelem. Takto vyslovené přání se zaznamená do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi; záznam podepíše pacient, zdravotnický pracovník a svědek; vtomto případě se nepostupuje podle odstavce 3.
  • (5) Dříve vyslovené přání
  • a) není třeba respektovat, pokud od doby jeho vyslovení došlo v poskytování zdravotních služeb, k nimž se toto přání vztahuje, k takovému vývoji, že lze důvodně předpokládat, že by pacient vyslovil souhlas s jejich poskytnutím; rozhodnutí o nerespektování dříve vysloveného přání pacienta a důvody, které k němu vedly se zaznamenají do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi,
  • b) nelze respektovat, pokud nabádá k takovým postupům, jejichž výsledkem je aktivní způsobení smrti,
  • c) nelze respektovat, pokud by jeho splnění mohlo ohrozit jiné osoby,
  • d) nelze respektovat, pokud byly vdobě, kdy poskytovatel neměl kdispozici dříve vyslovené přání, započaty takové zdravotní výkony, jejichž přerušení by vedlo k aktivnímu způsobení smrti.
  • (6) Dříve vyslovené přání nelze uplatnit, jde-li o nezletilé pacienty nebo pacienty zbavené způsobilosti kprávním úkonům.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká, Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…