Heger a odbory lékařů se vrátí k jednacímu stolu

11.02.2011 8:31

Nespokojení lékaři by spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem měli dnes znovu oficiálně usednout k jednacímu stolu. Vrátit by se k němu tak mohli po víc než týdenní pauze.

Heger a odbory lékařů se vrátí k jednacímu stolu

Ministr zdravotnictví dostal od vlády mandát k dalšímu vyjednávání s nespokojenými doktory. Těm chce nabídnout, že slíbené 1,5 miliardy se promítnou do tarifních tabulek.

SLEDUJEME téma exodus lékařů  

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel včera v rozhovoru pro Rádio Česko řekl, že odbory od podmínky garantovaného návratu lékařů na původní místa jsou ochotny ustoupit.

„Myslím, že je to pořád jenom jeden z problémů, jedná se tam i o další garance. To je stejné, jako když se zeptáte, jak by pan ministr považoval za vstřícný náš krok, že bychom netrvali na garantovaném návratu zpět. Myslím, že každá strana bude muset ustoupit, ale mám pocit, že my jsme už ustoupili dost," řekl Engel k problému v rozhovoru pro Rádio Česko.

O chvíli později ale přece jen připustil, že LOK je ochoten od podmínky garantovaného návratu doktorů ustoupit. „Myslím, že už jsem jasně řekl, že Lékařský odborový klub je ochoten od této podmínky ustoupit," zdůraznil.

LOK chce zvýšit platy až 12 tisíc korun

Lékařský odborový klub, který podporuje lékařská komora (ČLK), žádá zvýšení platů nemocničních lékařů o osm tisíc až 12 tisíc korun. Trvá na tom, aby slibované dvě miliardy na přidávání připadly jen doktorům. Podle ministra měli lékaři dostat tři čtvrtiny sumy a sestry a další zdravotníci čtvrtinu. Příjem doktorů by se tak měl zvednout o pět tisíc až osm tisíc korun měsíčně.

K věci:

Heger míní, že rozhodnutí, kdo dostane přidáno, zůstane zřejmě na nemocnicích. Podle něj není možné nabídku zvýšit, protože je "na samé hranici možností". Dvě miliardy mají nemocnicím poslat zdravotní pojišťovny. Peníze se podle Hegera najdou za předpokladu, že začne reforma.

V platech ustupovat nebudou

Podle Engela odboráři v tomto ustupovat nehodlají. „Ministr vyhlásil 100 tisíc na lékaře a já chci, aby svůj slib dodržel," řekl Engel. Podle něj by avizované dvě miliardy měly požadavek pokrýt. "Myslím, že už jsme ustoupili velmi. Když si představíte naše mzdové požadavky a ty další, tak zdaleka není vyřešena většina," řekl Engel. Podotkl, že se na takových "mantinelech" shodli šéfové lékařských odborů z regionů. Znovu se sejdou 16. února.
    

S tím, aby celou částku dostali jen lékaři, souhlasily zdravotnické odbory. Rozhodly se tak kvůli tomu, že by podle jejich vedení po odchodu doktorů nebylo možné péči zajistit a zdravotnictví by zkolabovalo. Navíc prý hrozí propouštění z nemocnic, protože by se kvůli nedostatku lékařů některá oddělení musela zavřít a rušila by se lůžka. Odbory zdravotníků ale žádají od roku 2012 systémové řešení.

Jak uvedla ČTK, i když podle původního plánu se po jednání chystali aktéři schůzky vystoupit před novináře, ministerstvo ale rozeslalo upozornění, že se brífink ruší. Podle šéfa ČLK Milana Kubka není prý ani jasné, kde se setkání uskuteční.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…