Herec Nový: Vládne nám fízl s partou bláznů

21.10.2011 11:39

REVUE Herec Pavel Nový, kterého v současné době mohou vídat diváci v seriálu Ulice na Nově, prošel v minulých letech skutečným životním marastem. Vážně onemocněl, upadl dokonce do klinické smrti, dlouhé měsíce se musel léčit. I proto ví, jak je důležité v dnešní době mít v pořádku zdravotní pojištění. To, že se současná vláda odhodlala k reformám – a zdravotnictví nevyjímaje – jí nevyčítá. Vyčítá na její adresu jediné – a to to, že neumí s lidmi o svých záměrech mluvit, vysvětlit jim je.

Herec Nový: Vládne nám fízl s partou bláznů
Foto: Archiv ČT
Popisek: Pavel Nový

„Ministr Heger mluví k poslancům, senátorům, ale ne k lidem-spotřebitelům. Neumí to, co chce, prosadit, prezentovat. Třeba formou tématických rozhovorů v neodborném tisku. Já ho pozoroval, když protestovali doktoři v té akci Děkujeme, odcházíme, při prezentaci Milana Kubka ve sněmovně. Milan Kubek, šéf lékařské komory. Heger mu dle mého nestačil. On měl dokonalou koncepci všeho, co chce, všeho toho, co kritizoval, předkládal jasná, pochopitelná fakta. Ten by měl být ministrem zdravotnictví - nám spotřebitelům by to uměl podat," sdělil Pavel Nový pro ParlamentníListy.cz.

SLEDOVALI jsme téma: EXODUS lékařů

Kriticky se vyjádřil i celkově k současné vládě. „Tato vláda dostala od lidí hlasy, aby tekla krev. Samozřejmě ne skutečná, ale obrazná - aby se prostě tnulo do živého, aby přišla změna. Očekávání nenaplnila, a tak lidi po té změně volají teď ještě víc. Jsou otrávení tím, že nám vládne fízl, se svou partou bláznů. Ano, mám na mysli pana Víta Bártu, který si neuvědomil, že stát přece není firma. Kdysi se sice říkalo, že dobrým vládcem může být osvícený despota, ale tím rozhodně Bárta není," myslí si Pavel Nový.

SLEDUJEME téma: zdravotnická reforma

Z vlastní zkušenosti po dlouhé nemoci ví, že se naplno osvědčuje známá pravda - tedy to, že nejdůležitější investicí do života je vzdělání a zdraví. „Ale nemyslím tím to, že si budu za zdraví připlácet ve špitále a budu mluvit o dobré investici. Mám na mysli to, že ta investice u zdraví by měla spočívat v našem životě. Užívat ho. Ne likvidovat. Vím, že se vede debata o tom, že by si lidé museli v nejbližší budoucnosti připlácet třeba za rehabilitaci. Užil jsem si jí mnoho měsíců v Kladrubech, a proto tyhle požadavky chápu. Zvlášť u lidí, kteří jsou obézní, trvale neřeší svoji nadváhu a dál se přejídají. Nebo u kuřáků. Pokud oni na své zdraví nedbají, tak proč by si neměli připlatit?" ptá se Pavel Nový.

Čtěte také:

Pro ParlamentníListy.cz přiznal, že za dobu dlouhé rekonvalescence vyčerpal ze svého zdravotního pojištění obrovskou sumu peněz, proto považuje za správné, že nyní do něj zase přispívá. A dokonce dvakrát.

Čtěte také:

„Jsem zaměstnanec, proto se mi zdravotní pojištění strhává z platu. A jsem také osoba samostatně výdělečně činná, takže musím platit ještě jednou. Necítím to úplně jako správné a fér, ale respektuju to. V době mé nedávné nemoci se už v nemocnici za den pobytu platilo. Platil jsem tedy 60 korun denně, později v Kladrubech jsem si připlatil za pokoj, na kterém jsem byl sám - to stálo denně 160 korun. Pokládám to za pakatel, doma jsem vyjma nákladů na nájem neutratil nic. Rozhodně tedy nevidím důvod, aby se lidé bránili tomu, že za pobyt v nemocnici zaplatí - třeba i tu stovku. Samozřejmě ale vím, že někteří lidé berou třeba důchod jen 6000 tisíc, když jsou v nemocnici měsíc, zbyde jim jen půlka -a to už je asi problém. Já sám jsem to naštěstí tak vnímat nemusel," svěřil se dále ParlamentnímListům.cz Pavel Nový.

Čtěte také:

I proto vidí jistý podíl viny na současných politicích. „Oni opravdu nemají moc snahy s lidmi mluvit. Asi proto, že nás považují za stádo ovcí, na které když zaštěká pes, jde cestou, kterou určil pasák. Ono to ale tak není. Tak se nemůžeme divit , že jsou lidi naštvaní a chtějí další změnu. Teď jde o to, aby nebyla socialistická. To bychom se ocitli zas na začátku." uzavřel Pavel Nový.

Čtěte také:

Populární herec bude hostem 20. dílu (27.10.) pořadu o financích nazvaného Suma sumárum, který vysílá každý čtvrtek večer Česká televize. Tématem toho dílu bude pojištění při úrazu a nemoci.

SLEDUJEME téma: Suma sumárum


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…