Lidé se přejídají a kouří, děti tloustnou. Heger z TOPky kárá vládu, Kubera přidal peprná slova

24.02.2014 11:38

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve sněmovně připomněl, že v programovém prohlášení vlády zcela chybí řešení podpory zdraví populace a zmínka o boji proti kouření a drogovým závislostem. Prý se z naší republiky stává popelník Evropy. Chtěl tím tak připomenout důležitost přijetí protikuřácké směrnice EU? „To jsou takové blbosti!" prohlásil ale senátor Jaroslav Kubera (ODS) k nějakému omezování kouření třeba i prostřednictvím legislativy z EU.

Lidé se přejídají a kouří, děti tloustnou. Heger z TOPky kárá vládu, Kubera přidal peprná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zákaz kouření je běh na dlouhou trať, zdůraznil Heger

Anketa

Který z českých politiků se nejlépe vyjadřoval k situaci na Ukrajině?

1%
90%
hlasovalo: 5136 lidí

Programové prohlášení vlády v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě Bohuslava Sobotky toto úterý tepal kdekdo. Ve více jak jedenáctihodinové rozpravě zejména opoziční poslanci poukazovali na to, co jim v prohlášení chybí. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) například zmínil, že mu v kapitole Veřejné zdravotnictví zcela schází řešení otázek podpory zdraví populace.

„Nezastupitelnou povinností vlády a Ministerstva zdravotnictví je také pečovat o rozvoj zdraví a zdravotního bezpečí v populaci jako celku,“ vysvětloval Heger poslancům s tím, že do veřejného zdravotnictví patří zejména podpora zdravého způsobu života a dozor nad aktivitami, které jsou rizikové pro zdraví.

Z naší republiky se stává popelník Evropské unie

„Ve vládním programovém prohlášení chybí nejen jakákoliv zmínka o podpoře zdravého způsobu života. Chybí zde také jakákoliv zmínka o boji proti kouření a drogovým závislostem... Z naší republiky se totiž bohužel stává postupně popelník Evropské unie a ještě horší situace je v oblasti alkoholismu, který tvoří paradoxně sociopatii ještě obtížněji řešitelnou, než jsou drogové závislosti,“ uvedl.

Jsme podle něj zemí, kde se mimořádně hodně pije alkohol a kde se kouří o sto šest v restauracích. „A jsme země, kde děti tloustnou a málo se pohybují,“ zdůraznil exministr s tím, že vládní povinností je ale vytvářet podmínky pro posilování zdraví národa a podporovat výchovu každého člověka k odpovědnosti za své zdraví, ale i za sebe sama.

V programovém prohlášení vlády kapitola není

Bývalý ministr Heger měl ale pravdu. ParlamentníListy.cz nahlédly do programového prohlášení vlády a zjistily, že co se týče resortu zdravotnictví, tak tam ani kapitola Veřejné zdravotnictví není. A v koaliční smlouvě vláda k veřejnému neziskovému zdravotnictví praví toto:

„Přijmeme zákon o veřejných neziskových (veřejnoprávních) ZZ pro páteřní síť nemocnic, u fakultních nemocnic se spoluúčastí univerzit na jejich řízení. V těchto zařízeních bude zachován jednotný systém odměňování zaměstnanců s tarifními a nadtarifními složkami. Podpoříme systém zvyšování kvality poskytované péče. Vytvoříme podmínky pro tvorbu standardů odborné lékařské péče (především pro vysoce nákladnou). Zapojíme Českou republiku do evropské sítě center excelence (dovybavení špičkových specializovaných pracovišť) a zajistíme jejich efektivní dostupnost pro pacienty."

K části „Prevence“ koaliční smlouva uvádí:

„Zavedeme systém motivace občanů (včetně výchovy ve školách) ke zdravému životnímu stylu, vyšší odpovědnosti za své zdraví (bonusové programy za preventivní prohlídky) a uplatňování práv pacientů. Vytvoříme projekt realizace a financování zdravotních priorit státu se zaměřením na prevenci kardiovaskulárních, nádorových a dalších onemocnění, rozvoj rehabilitace, dlouhodobé péče, hospiců i péče o duševní zdraví, včetně zajištění finanční dostupnosti včasné léčby Alzheimerovy, Parkinsonovy choroby a dalších vážných nemocí zkracujících produktivní věk stárnoucí populace."

Proč ale taková starost ze strany nynějších opozičních poslanců o zdraví obyvatelstva? Není přehnané říkat poslancům těsně před hlasováním o vládě, že jsme „popelníkem EU“? Je totiž téměř ironií, že jen dvě hodiny před hlasováním se politici napříč spektrem v budově dolní komory Parlamentu rozutekli do různých sněmovních zákoutí k televizním obrazovkám, neboť čeští hokejisté v Soči právě bojovali se Slovenskem o postup do čtvrtfinále a je i jasné, že si při tom mnozí z nich také zapálili.

„Boj proti kouření ale do zdravotnického systému patří,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz sám Heger. Podle něj dříve platil zákon ze šedesátých let minulého století „O zdraví lidu“, v němž se prevence hodně zdůrazňovala, a řídilo ji i Ministerstvo zdravotnictví. Nyní to vše ale pokulhává.

„Klasická medicína se stará o jednotlivce, ale veřejné zdravotnictví je obor, který má na starosti plošnou populaci a snaží se v tomto něco dělat. Ono je to potřeba už proto, že u nás právě starost o veřejné zdravotnictví jaksi po revoluci trošku usnulo,“ zmínil dále Heger.

V Evropě se vrací k dítěti kousající jablko

„Dítě na plakátu, jak kouše jablko a čistí si zuby, tak tomu se dříve každý leda tak smál. Ovšem teď se k tomu vracíme a nejenom v ČR. Když jsem jako ministr jezdil do Bruselu, tak byl v Evropě, ve vyspělých zemích, zcela jasný fenomén, že se tyto záležitosti vrací zpátky. Je tam totiž jasný potenciál úspor a nejjasněji se to demonstruje na diabeticích, kteří mají diabetus získaný. Tam je totiž prokázaná paralela mezi tím, jak lidi tloustnou a i méně se pohybují. Proto jsem měl v úterý ve sněmovně pocit, že kdo jiný než bývalý ministr zdravotnictví by se měl ozvat a upozornit na to, že je tady věc, kterou je třeba hlídat a že je třeba moderně to organizovat. Třeba kolem léčby diabetu se ročně točí deset miliard,“ zmínil exministr dále pro ParlamentníListy.cz.

Statistiky podle něj ale také jasně ukazují, že vzrůstá problém i s kouřením, a to hlavně u dětí, neboť začínají s kouřením moc brzy.

„Dnes kouří děti více, než tomu bývalo ještě před deseti lety. A s alkoholem je to to samé,“ upozornil. Podle něj také kouří čím dál víc mladých dívek, což je prý potvrzeno statisticky.

U žen narůstá počet karcinomů plic

„Když já jsem byl mladý, tak holky začínaly kouřit proto, že to patřilo k obrázku a výrazu samostatnosti a ženského osvobození. Teď se to pořád horší, takže jsou statistiky vyrovnané a i ty nemoci, které jsou z kouření, tak dříve převažovaly víc u mužů, ovšem nyní se třeba karcinomy plic vyskytují víc i u žen. Pořád tu ale hraje roli postavení se na vlastní nohy a nezávislosti, což je u dámské populace jasný fenomén,“ sdělil.

Přesto se prý situace kolem kultury kouření v Česku postupně o mnoho zlepšila. „Já jsem vystudoval medicínu začátkem sedmdesátých let, kdy i lékaři si často zapalovali v ordinacích, což si nikdo dnes neumí představit. V zaměstnáních se ještě po revolucích kouřilo všude, dnes si už nikdo v kancelářských prostorách kouřit nedovolí. Kultura v tomto se tedy postupně lepší.“

Zda ale něco vyřeší nějaké zákazy, jako například úplný zákaz kouření v restauracích, to lze podle něj jen stěží odhadnout.

Je to u ledu...

„Jakýkoliv podobný zákon vždy rozdělí politiky nejenom na kuřáky a na nekuřáky, tedy logicky i na příznivce nebo nepříznivce nějakého zakazování. My jsme (ve vládě Petra Nečase) počítali s tím, že se protikuřácké nálady v roce 2013 poměrně zvedly. Proto se udělalo mnoho průzkumů i mezi politiky a třeba v roce 2012 se mezi nimi dokonce našla většina, která by byla pro zákaz kouření v restauracích. Jenže teď to vše leží u ledu. Druhý směr vývoje je ten, že se připravuje definitivní znění evropské směrnice o boji proti kouření a tam je obsaženo i to, zda se budou povolovat příchutě do cigaret a jestli budou krabičky s těmi velkými ošklivými obrázky. Myslím si, že se to dokončí během tohoto pololetí a že to projde v takové středové podobě. Ovšem počítá se s tím, že se ty věci zpřísní, takže to bude asi impuls k tomu, aby se to transponovalo i do naší legislativy. Jestli ale bude mít chuť v tomto směru dělat něco nový ministr zdravotnictví Němeček, tak to je ve hvězdách,“ dodal bývalý ministr.

Senátor Jaroslav Kubera, který je ale známý tím, že je vášnivý kuřák, se nějaké legislativy omezující kouření přímo děsí.

„Proč chceme být pořád stejná země jako jsou v Evropské unii? Napřed chtěl Heger omezovat konzumaci nevhodných potravin, tak se mluvilo o automatech ve školách, o zdanění Coca Coly, potom o tom, kdo bude jíst nezdravá jídla, tak bude platit větší daně... To jsou ale takové blbosti!“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kubera.

„Lidi se ale prostě nechovají úplně optimálně, nejedí úplně to nejzdravější,“ pokračoval ve výtkách boje proti kouření senátor.

Je jich tam moc a tak se předhání blbými nápady

„Víte, v čem to všechno je? Ony ty cigarety smrdí! Kdyby cigarety voněly, tak je i agrese proti nim daleko menší. Jediné, co chtěli ještě nedávno zakázat, tak to jsou mentolové cigarety, takže chtěli zakázat jediné cigarety, co voní! Ono je to spíš tím, že je v Evropě moc poslanců a všichni se chtějí zapsat do dějin nějakým svým blbým nápadem... A ta Evropa nakonec skončí, neboť se ureguluje,“ řekl dále Kubera s tím, že více by se náš stát měl věnovat pašovaným cigaretám.

„Já nebudu nikdy hlasovat pro nějaké zpřísnění, ale apelovat na osvětu. Osvěta je v tom vždycky důležitější než nějaké sankce. Je totiž důležité, aby se hlavně děti k cigaretám nedostaly, ale spíš aby nezačaly kouřit vůbec. Jakmile totiž už začnou, tak je to vždy tragédie,“ uvedl.

Asi se stydíme za nejnormálnější zákon

Podle Kubery je ale boj proti kuřákům spíše „taková světová móda“. „U nás vždy něco vystartuje, protože podobně vystartuje svět a Evropa. No a my se teď stydíme za to, že máme nejnormálnější zákon? Máme totiž nekuřácké hospody, nekuřácké kavárny, nekuřácké cukrárny a je to úplně v pohodě. Naopak by nám měl svět závidět,“ pronesl s tím, že se ale není čemu divit, když Heger vystoupil zrovna s proklamací o veřejném zdravotnictví.

„On ale poukazoval každý, kdo tam vystoupil, na to, že mu něco v programovém prohlášení chybí. Kdyby měli dát do vládního prohlášení všechno, co chce každý jeden poslanec, tak by to prohlášení asi mělo 400 stránek a nikdo by ho nečetl. Nakonec ze zákona se ani žádné vládní prohlášení ve sněmovně předvádět nemusí. Je to jenom taková zvyklost. Tady ovšem musíme vzít v úvahu, že se to vše dělá pro veřejnost, aby mohli opakovat, že důchodci dostanou přidáno a tamtěm se nepřidá a tak dále. Je to podle mne jenom hra,“ dodal.

Protikuřácká směrnice Evropské unie, která chce skoncovat například s ochucenými cigaretami, se v Bruselu projednávala na začátku října. „Zatím tato norma prošla v tzv. prvním čtení a pak šla do jednotlivých komisí Evropského parlamentu,“ informoval ParlamentníListy.cz europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček.

Podle něj ovšem prošla umírněnější forma směrnice, a to proto, aby naopak nevzrostla výroba cigaret na černém trhu. „Legislativní proces kolem toho vidím ještě na měsíce,“ zmínil Kohlíček.

Zákaz slimek a obrázek s karcinomem plic

Navrhovaná pravidla, která jsou pod palbou tabákových firem a lobbistů, počítají se zákazem slimek, mentolek a větším zdravotním varováním. To by mělo zabírat až tři čtvrtiny krabičky. Příznivci si od toho slibují zdravější populaci a úbytek kuřáků mezi mladými.

Proti se z celé Evropy postavily jen tři země – Polsko, Německo a Česká republika. Známý je v tomto i apel českého prezidenta Miloše Zemana. Ten se totiž při první prezidentské návštěvě Bruselu postavil proti směrnici a zastal se českého tabákového průmyslu.

„Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a zájem na zaměstnanosti asi 1500 zaměstnanců podniku Philip Morris v Kutné Hoře a v závislosti na prosperitě tohoto podniku asi deseti tisíc dalších zaměstnanců," prohlásil Zeman tehdy po jednání s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Dodal, že věří, že se jednání o tabákové směrnici v europarlamentu odloží.

I na pasivní kouření umírají statisíce lidí

Nejenom na samotné kouření, ale i na „pasivní kouření“ zemře v ČR ročně tisíce lidí. Jen na pasivní kouření, kdy se jedná o nedobrovolné kouření spojené s pobytem v uzavřeném, ale i otevřeném prostoru s kuřákem, zemře v ČR ročně přes tři tisíce lidí.

Podle Charty dětských práv má každé dítě právo na čistý vzduch. Tabákový kouř je mimo jiné také jednou z příčin syndromu náhlého úmrtí kojenců. Pobyt v zakouřeném prostředí zvyšuje u dětí riziko zápalu plic a zánětů středního ucha, je příčinou asi desetiny dětských leukémií, zvyšuje u dětí riziko vzplanutí astmatu a astmatického záchvatu, vede ke snížení plicních funkcí dítěte.

V tabákovém kouři bylo odhaleno přes šedesát látek s karcinogenními účinky. Tyto látky jsou obsaženy přímo v tabáku nebo vznikají během hoření. Vyskytují se převážně jako malé částečky a jsou to látky jak organického, tak anorganického původu. Samotný tabákový kouř je zařazen do seznamu karcinogenů třídy I A, tedy nejvyšší nebezpečnosti.

Kromě chemických, neradioaktivních karcinogenů, obsahuje tabák a tabákový kouř malé množství izotopu olova a izotopu polonia, u obou se jedná o radioaktivní karcinogeny. V interiérech tyto radioaktivní látky přetrvávají během pasivního kouření. A proto dochází k větší expozici, když jsou tyto radioaktivní látky absorbovány při běžném dýchání, které je hlubší a delší, než když se inhaluje z cigaret.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…