Mít syfilis není hanba, brání registr pacientů před Rathem Šťastný

15.09.2011 9:56

Obránci občanských svobod varují: národní zdravotní registr pacientů skýtá velká rizika ve směru zneužití intimních údajů každého z nás. Politici koalice ho však hájí s tím, že napomůže léčbě pacientů.

Mít syfilis není hanba, brání registr pacientů před Rathem Šťastný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

„Můžeme například vyloučit, že se nějaký lékař splete, buď úmyslně, nebo neúmyslně, ten úmysl se těžko prokazuje, a teď to berte s určitou nadsázkou, a třeba si řekne "co kdybych se pomstil premiérovi Petrovi Nečasovi" a nahlásí ho do té databáze, že třeba trpí nějakou pohlavní či jinou chorobou. Z té databáze dojde logicky k úniku, protože to nikdy neuchráníte, a budou palcové titulky," burcoval například ve sněmovně při projednávání zákona člen zdravotnického výboru David Rath z ČSSD.

Související: Rath ve sněmovně: Nečas má pohlavní chorobu, dočteme se třeba

Anonymně to nejde

To předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný z ODS registry pacientů hájí. Společnost si podle něho musí vybrat mezi efektivní léčbou i s rizikem, že některé údaje mohou uniknout, nebo ochranou soukromých dat a horší léčbou. Podle Šťastného nelze registry anonymizovat, neboť pro léčbu je potřeba propojit informace u konkrétního pacienta o různých chorobách, které prodělal, neboť mohou mít vzájemnou souvislost. Také říká, že tyto údaje stejně dnes již mají pojišťovny a lékaři a ty údaje mohou stejně uniknout.

Čtěte také: Rath sestřeloval Šnajdra: Je mistrem lobbistických skupin

„Jaký ubožák by využil nějaké informace, že má někdo kapavku či syfilis? A když, tak to jsou přece normální choroby jako každé jiné, které může dostat katolík, žid, muslim, ateista, lidovec, ódésák, socan i komunista. Přednosti léčby pacientů zde převyšují rizika z poškození soukromí," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Senát asi vrátí zákon sněmovně

Zákon nyní putuje do senátu. Senátor Vladimír Dryml z ČSSD je lékař i členem senátní stálé komise pro ochranu soukromí se domnívá, že ochrana citlivých soukromích údajů je u nás obecně nízká a možnost zneužití je zde obrovská. Jak v boji například s politickým odpůrcem či to naopak mohou využít soukromé firmy ke svým obchodním záměrům.

„Otázka je, jaký to má efekt pro české zdravotnictví. Zdá se mi, že ministr zdravotnictví Leoš Heger hovoří o efektivitě, úsporách a péči o pacienty, přitom činí pravý opak," řekl redakci Dryml. Ten by byl rád, aby se zákonem komise zabývala. Předpokládá, že Senát ovládaný ČSSD zákon vrátí sněmovně.

Horká jehla. Kdopak dostane asi zakázku?

Senátorka Alena Dernerová z uskupení Severočeši.cz, která je členkou senátního zdravotního výboru ,míní, že pokud se něco takového zavádí, mělo by to mít přísné pojistky. Avšak ty dosud neexistují, což kritizoval i Úřad na ochranu osobních údajů.

„Je to všechno šité horkou jehlou a pokud není jisté, kdo to bude spravovat a nemá to být dané zákonem, nýbrž pouze vyhláškou, tak jsem jasně proti. Člověk se také ptá, kdopak dostane zakázku na zavedení toho registru. Dneska není problém, aby se databází naboural hacker a můžou to pak využít různé firmy a i jednotlivci pro vydírání někoho jiného. Zavádíme tady šílené špehování," říká senátorka.

I senátor KDU-ČSL Jiří Čunek z komise na ochranu soukromí míní, že by zákonem komise zabývat měla. „Obecně si myslím, že ochrana citlivých dat je u nás na špatné úrovni a tady tomu nebude jinak," vysvětlil.

Kdo nic neprovedl, nemusí se ničeho bát

Předsedkyně komise pro ochranu soukromí Jana Juřenčáková ParlamentnímListům.cz řekla, že organizační výbor senátu neuložil komisi zákon k projednání, ale ta se ho může chopit z vlastní iniciativy. „Ale obávám se, že pokud tento návrh komise zamítne, tak to stejně nebere nikdo moc vážně. Nakonec se bude říkat, že potřeba schválit zdravotní reformu a hotovo," dodala senátorka.

Místopředseda zdravotního výboru Jiří Štětina z Věcí veřejných považuje podobně jako Šťastný registr za dobrou věc. „Myslím si, že to bude mít pozitivní ekonomické efekty zlevnění léčby. Nedomnívám se, že by to skýtalo výrazná rizika a pro pana Ratha je každá záminka dobrá. Dnes není problém, aby vám odposlouchávali telefon. Já jsem se vždy snažil chovat tak, abych se za jakékoli informace ze svého soukromí nemusel stydět," dodal poslanec.

Velký bratr a intimní informace

Kateřina Hlatká z organizace Iuridium Remedium, která bojuje za ochranu soukromí občanů, považuje nový registr za Velkého bratra, ale kritizuje již současný systém. „Stát se násilně vkrádá do našeho nejintimnějšího soukromí a shromažďuje osobní údaje pacientů. Národní zdravotní registry provozuje již řadu let. úprava nicméně množství shromažďovaných údajů i registrů ještě rozšíří. Rozšiřuje se okruh lidí, kteří by měli mít do registrů přístup. Sami lékaři říkají, že řadu údajů z registrů vůbec nepotřebují. Myslíme si, že hledisko ochrany soukromí by mělo hrát mnohem větší roli. Může se z toho stá šílený Velký bratr," řekla ParlamentnímListům.cz Hlatká.

„Evidence osobních údajů bez tohoto souhlasu je vážným zásahem do soukromí, který nelze odůvodnit ani jinak chvályhodnou snahou o zlepšení zdravotní péče, k čemuž existence registrů přispět může. Stát se tady násilně vlamuje do zřejmě nejcitlivější zóny našeho soukromí. V případě některých diagnóz to povede k tomu, že lidé raději ze strachu před prozrazením jejich problému lékařskou pomoc vůbec nevyhledají, to se třeba týká registru uživatelů drog," míní právník organizace Jan Vobořil.

Copak se o nás dočtou

Kritici upozorňují na to, že  lékaři budou do registrů zapisovat povolání, sociální situaci pacienta, kolik má žena za sebou potratů či pokusů o umělé oplodnění, zda člověk bere drogy či je nebo byl závislý na alkoholu, jaké měl úrazy, čím trpí zbytek rodiny a jak si pacient se svými nejbližšími rozumí a zda není například v rozvodovém řízení. 

Dále čtěte:
Zdravotnická reforma jde k prezidentovi, Sněmovna přehlasovala Senát
Ministr Heger: Pacient bude vnímán jako rovnoprávný partner

Zdravotnické registry se mají propojit s údaji ministerstva vnitra o obyvatelích a adresách. Registry by měly vzniknout od 1. července roku 2012. Není jasné, kdo bude mít k údajům přístup a kdo je bude spravovat. To má řešit až vyhláška ministerstva zdravotnictví, které slibuje, že zde budou zabudovány pojistky.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…