Nebezpečné kojenecké láhve na trhu. Tentokrát z Německa

26.09.2011 21:27

Většina varování o zdravotně nebezpečném zboží se týká zpravidla dovozu z některých asijských zemí. Tentokrát ale slovenský dovozce dopravil na náš trh kojeneckou láhev, vyrobenou podle údajů na obalu v Německu. Dětská lahvička však obsahuje nebezpečné látky, které mohou poškodit zdraví dítěte přesto, že podle bývalé ministryně zdravotnictví Emmerové by mělo zboží projít schválením zdravotní nezávadnosti ještě před distribucí.

Nebezpečné kojenecké láhve na trhu. Tentokrát z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 má velmi mladé příznivce

Ministerstvo zdravotnictví České republiky varuje veřejnost před nákupem a použitím kojenecké láhve značky Baby Nova. Tu dovezla a distribuuje po České republice slovenská společnost Baby Nova Sk s.r.o. Při výrobě lahve byla použita zakázaná látka bisfenol. Ta může podle odborníků způsobit biochemické změny v mozku a ovlivňovat imunitu. Tuto informaci potvrdil ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Láhev má tvar slzy s otvorem uprostřed pro lepší uchopení je vyrobena z průhledného plastu - polykarbonátu. Láhev je různě zdobena například fialovou krytkou a zdobena obrázky letící víly, květů, hvězdiček a motýlů v žluté, bílé a fialové barvě. V jiném provedení je láhev vybavena světle modrou krytkou a zdobena obrázky slůněte, žabky, ptáka a mořského koníka v modrožlutém provedení. Variant je více. Na dně láhve je však vyražen symbol výrobku určeného pro styk s potravinami, země původu Germany (Německo) a symbol druhu materiálu PC. Na spodní části lahve je zepředu nápis BABY-NOVA.

To by ale být nemělo

„Správně by měly procházet všechny tyto výrobky zdravotní kontrolou na nezávadnost ještě před tím, než jsou uvedeny na trh a než se k nám začnou hromadně dovážet," řekla ParlamentnímListům.cz bývalá ministryně zdravotnictví a poslankyně Milada Emmerová. Konstatovala, že jsou ty kontroly dost přísné.

„Pravda, pozornost se soustřeďuje především na země, jako je například Čína, takové země jsou už v nastaveném hledáčku, protože už s jejich produkty problémy byly." Připustila proto možnost, vzhledem k tomu, že se jedná o výrobce, který je ze země Evropské unie, že kontrola mohla být bezdůvodně mírnější. „To by ale podle mne být nemělo," dodala. Požadavek, že budou láhve okamžitě z trhu staženy, je podle ní samozřejmostí.

Psali jsme:
Emmerová: Proč Heger vyvyšuje roboty? Vždyť je také lékař
TÉMA: Zdravotnická reforma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rzk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…