Očkovací linka pro seniory: Jihočeský kraj ji má, Pardubice připravují

13.01.2021 23:07

Skupina lidí nad osmdesát let může mít podle oslovených hejtmanů potíž s vyplněním online formuláře pro očkování. Jednotlivé kraje proto přistupují ke vzniku speciálních telefonických linek. První ve středu představila samospráva Jihočeského kraje.

Očkovací linka pro seniory: Jihočeský kraj ji má, Pardubice připravují
Foto: Krajský úřad Jihočeského kraje
Popisek: Ze stavby velkokapacitního očkovacího centra na českobudějovickém výstavišti

Anketa

Vadí vám tempo očkování v ČR?

hlasovalo: 13424 lidí
Na čísle 800 100 450 získají lidé nad osmdesát let informace o očkování proti covidu-19 a dále pomoc s vyplněním registračního formuláře, výběrem očkovacího centra a objednáním termínu na očkování. Její provoz začne v pátek 15. ledna a lidé ji budou moct využívat v pracovní dny od 8 do 16 hodin. Potvrdil to hejtman Martin Kuba s tím, že od uvedeného data bude centrální rezervační systém pro očkování v České republice zatím zpřístupněn pouze pro občany věkové kategorie 80+.

„Pro úspěšné vyřízení telefonátu – registrace, budou muset operátorovi sdělit své jméno a příjmení, zdravotní pojišťovnu, rodné číslo, bydliště, zdravotní stav a očkovací centrum, kde by chtěli být očkováni. Pokud si dotyčný nebude jistý, zda je pro něj očkování vhodné, měl by to zkonzultovat s praktickým lékařem,“ upřesnil hejtman.

„Vzhledem k zátěži, která je kladena na naše nemocnice nebude možné obsazovat dlouhodobě služby pouze zaměstnanci nemocnice. Proto jsme v úterý oslovili praktické lékaře, dětské lékaře, ambulantní specialisty, stomatology a jejich zdravotní sestry s prosbou o pomoc. Zároveň je budeme chtít postupně očkovat. Na základě vyplněného formuláře se jedná o 290 zájemců o pomoc v očkovacích centrech z řad lékařů a zdravotních sester, které v tuto chvíli postupně obvoláváme a domlouváme s nimi konkrétní termín jejich očkování,“ uvedl pro změnu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pro usnadnění registrace starších občanů vytvoří kraj rovněž speciální telefonní linku. „Senioři jsou skupinou, která může mít problém s vyplněním formuláře, a proto jim chceme maximálně pomoci. Jakmile bude linka vytvořena, zveřejníme ji na webu kraje, budeme informovat starosty obcí, praktické lékaře a další, aby toto číslo předávali seniorům,“ řekla náměstkyně Michaela Matoušková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…