Poslanec KDU Marek Výborný už minulý týden upozornil, že očkovací plán vlády je nereálný

11.01.2021 22:01

Poté, co ve středu 6. ledna schválila Evropská komise podmínečnou registraci vakcíny od firmy Moderna v zemích Evropské unie, mohou státy EU očkovat již druhou vakcínou proti covid-19. A přestože Andrej Babiš o víkendu sliboval, že dorazí 20 tisíc dávek, nestalo se tak. Nastalou situaci kritizuje opozice, poslanec lidovců Marek Výborný přitom už minulý týden na televizi Nova uvedl, že vládní očkovací plán není reálný.

Poslanec KDU Marek Výborný už minulý týden upozornil, že očkovací plán vlády je nereálný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference po jednání celostátního výboru KDU-ČSL

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí
Vláda měla podle svých tvrzení velké ambice už na měsíc leden, co se očkování týká. Podle národní očkovací strategie předpokládala aplikaci zhruba 350 tisíc dávek. Do této chvíle jich je však aplikováno zhruba 15 000. Moderátor zpravodajství Novy Rey Koranteng položil před několika dny otázku lidoveckému poslanci Markovi Výbornému. Ptal se ho, zdali vláda své sliby dodrží, zdali jsou vůbec reálné.

„Já si myslím, že ne. Dnes máme nějakých 16 000 tisíc vakcinovaných. Je potřeba říci, že je potřeba tu vakcínu podávat dvakrát, to znamená, už tady musí být vyčleněné dny, kdy ti, kteří ji dostali v 1. kole, ji musí dostat po jednadvaceti dnech ve druhém kole, čili ta čísla realistická nejsou a je potřeba je zvednout, ale to je skutečně o práci vlády, o komunikaci s lékaři, zdravotníky, ale i s nelékařským personálem, je potřeba zapojit armádu a další dobrovolníky a složky. Skutečně musíme v tomto výrazně přidat, protože nic jiného nás zachrání než to očkování, tak to prostě je," hodnotil Výborný v uplynulém týdnu.

Na nedostatek vakcín upozorňuje rovněž ODS, a to ústy svého předsedy Petra Fialy.

„To, co mělo přijít, opět nepřišlo. Premiér včera sliboval, že přijde 20 000 dávek vakcíny, nakonec to ale bude jenom 8 000, a ještě ke všemu později. Nabízí se tedy otázka: Buď Andrej Babiš nemá očkování pod kontrolou, nebo lidem neříká pravdu. Když už tedy vláda není schopna zajistit jasnou očkovací strategii, měla by aspoň veřejnosti dávat pravdivé informace,“ zlobil se na sociální síti.

TOP09 pro změnu žádá přesné počty očkovaných.

Kromě aktuálního vývoje pandemie koronaviru a situace podnikatelského sektoru postiženého dopady vládních opatření se vláda Andreje Babiše v pondělí zabývala také třemi žádostmi o poskytnutí investiční pobídky, Státní politikou životního prostředí České republiky 2030 či akčním plánem Strategie regionálního rozvoje ČR 2021–2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…