Pražský starosta Čižinský prý nechal naočkovat stovky privilegovaných. Vakcína měla pocházet z Bulovky

05.02.2021 4:36

Projev pražského zastupitele Ondřeje Lněničky (ODS) na půdě magistrátu nezaznamenala na konci ledna žádná média. ParlamentníListy.cz však byly na místě. Poté, co jsme ve čtvrtek obdrželi záznam z jednání, které mimochodem trvalo přes šestnáct hodin, přinášíme alespoň část z toho, co na místě padlo.

Pražský starosta Čižinský prý nechal naočkovat stovky privilegovaných. Vakcína měla pocházet z Bulovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí
Ondřej Lněnička zhruba dvacet minut hovořil na téma očkování. Své poměrně konzistentní názory prokládal řadou citací a nenápadných narážek. Všechny se ovšem týkaly Prahy 7 a tamního starosty a současně i lidoveckého poslance Jana Čižinského. Lněnička taktéž několikrát připomněl modlitbu, aby bylo jasné, kterým směrem hovoří.

Jeho slova však nebyla míněna jako prázdná narážka. Tento zastupitel občanských demokratů totiž na plénu uvedl, že Praha 7, kde je Čižinský starostou, měla mít jakési přednostní právo pro redistribuci vakcín z Fakultní nemocnice Bulovka. Lněnička také citoval komunikaci a dotazy, které směroval tamnímu řediteli Janu Kvačkovi.

Smysl byl vždy stejný. Jak je možné, že některá pražská část, konkrétně Praha 7, má přístup k vakcínám, když ho jiná městská část nemá. Lněnička je mimochodem místostarostou na Praze 18, tedy v Letňanech.

„Poprosil bych o doplnění, kdo byl koordinátorem, který redistribuci vakcín z Bulovky na Prahu 7 odsouhlasil? Byl to koordinátor celorepublikový, nebo pražský? Příjemcem vakcín byla MČ Praha 7, nebo poliklinika Prahy 7? Kolika vakcínami disponovala Bulovka v okamžiku, kdy je redistribuovala na Prahu 7, a kolik jich má k dispozici nyní?“ četl v tu chvíli nezodpovězený dotaz na ředitele Bulovky.

Ondřej Lněnička na zastupitelstvu Prahy

„Šly odsud vakcíny ještě do jiných městských částí? Kterých? Chtěl bych znát, s kým bylo jednáno, s jakým výstupem a jak se to projevilo na zdraví občanů hlavního města Prahy,“ dodal Lněnička, který závěrem svého projevu a za použití zvýšeného hlasu konstatoval, že touto redistribucí mohla vzniknout privilegovaná část lidí, na které se dostalo, zatímco jiní musejí čekat.

„Co máme udělat pro to, abychom taky mohli očkovat? Protože slyšíme nářky, že nejsou vakcíny? Nejsou! Protože je někdo z toho systému vytáhl a z určité skupiny udělal vrstvu privilegovaných obyvatel,“ zakončil Lněnička svůj projev.

Ihned po něm si vzal slovo starosta a poslanec Čižinský. Zkraje uvedl, že bylo slyšet hodně věcí, které je nutné uvést na pravou míru. Jednalo se prý o nesmysly.

„Musím říct, že jsme byli jednou z prvních městských částí, která už v sobotu 17. března začala distribuovat látky na roušky, nakonec i dezinfekci, lidem jsme rozdali materiál na 70 tisíc roušek. Všechna nařčení, že nepostupujeme ve prospěch celé Prahy, jsou lichá,“ pronesl. Následně se hájil také vůči obvinění ohledně přednostního očkování obyvatel Prahy 7. Dodejme, že se jednalo o seniory nad osmdesát let.

„Pokud se chtěli nechat naočkovat, ozvali se. Ti, kteří třeba nemohli telefonovat, napsali dopis, my jsme je navštívili osobně,“ reagoval Čižinský.

Nato se však ozval zástupce Prahy 8, pražský zastupitel Radomír Nepil z hnutí ANO.

„Tady nejde o to, že Praha 7 očkovala seniory, my bychom to chtěli také. Fakultní nemocnice Bulovka nám však žádost zamítla, šlo o tu redistribuci vakcín, s odůvodněním, že prostě potřebuje povolení koordinátora a v danou chvíli ho nemá,“ sdělil přítomným v sále.

Radomír Nepil z hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…