Sněmovna bude řešit pozměňovák senátora Lásky. Resort zdravotnictví poskytl tabulky

13.07.2021 10:42

V úterý se bude v Poslanecké sněmovně projednávat novela zákona o pobytu cizinců na území ČR. A hned tři členové vlády varují, že by poslanci měli zvednout ruku pro verzi, která přišla ze Senátu. Návrh, jenž vznikl ve Sněmovně, by totiž zavedl údajný monopol v pojišťování cizinců pro PVZP, tedy státní Pojišťovnu VZP. To by se ovšem mohlo České republice pěkně prodražit kvůli soudním sporům jak s pojišťovnami, tak s Evropskou unií. Zájem ministrů Vojtěcha, Hamáčka a Schillerové už kvitoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Sněmovna bude řešit pozměňovák senátora Lásky. Resort zdravotnictví poskytl tabulky
Foto: Repro Facebook Milion chvilek pro demokracii
Popisek: Václav Láska (SEN 21) na Staroměstském náměstí

ParlamentníListy.cz v té souvislosti získaly nejen podklady Heleny Zavázalové z České asociace pojišťoven, ale nově taky stanovisko Lenky Poliakové, ředitelky odboru rezortu zdravotnictví pro dohled nad zdravotním pojištěním. Z něho budeme citovat.

Pozměňovací návrh předložený senátorem Láskou (SEN 21) obsahově vychází z pozměňovacího návrhu předloženého již ve Sněmovně poslanci Třešňákem, Kopřivou a Čižinským. Finanční dopad do systému v.z.p. je poměrně detailně vyčíslen již v odůvodnění původního pozměňovacího návrhu.

„Při vypracovávání stanoviska ke sněmovnímu pozměňovacímu návrhu jsme analýzu v odůvodnění ověřili a konstatovali její správnost," uvádí ve své reakci, kterou máme k dispozici, Poliaková.

Cílem rezortu bylo poukázat na finanční výhodnost, či nevýhodnost týkající se nezletilých dětí cizinců.

Analýza obsažená v odůvodnění pozměňovacího návrhu, potvrzená Ministerstvem zdravotnictví

Výsledek analýzy je podle vyjádření vždy stejný. V každém roce je zahrnutí nezletilých dětí do systému finančně výhodné, a to za dodržení podmínky, že rodiče budou za tyto pojištěnce odvádět platbu ve stejné výši, jako je stávající OBZP. „Bez této podmínky bychom s návrhem souhlas jednoduše nevyslovili," konstatuje ministerstvo.

Pro zjednodušení v analýze rezort počítá průměrnou nákladovost pro děti 0-19 let jako celku. Nerozlišuje věk ani pohlaví. Nákladovost v jednotlivých skupinách se prý pochopitelně liší, ale nikoli tak dramaticky, aby to mělo vliv na výsledek analýzy.

Zdrojem dat pro analýzu MZČR byla data validovaná plátci zdravotní péče, tedy veřejnými zdravotními pojišťovnami, které si podle této nákladovosti pojištěnců přerozdělují vybrané pojistné. Jsou to jedny z nejexaktnějších dat o nákladovosti, jimiž systém veřejného zdravotního pojištění disponuje.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…