Šťastný pro rozhlas: Nadstandardy se opravdu rozjedou už příští rok

12.09.2011 15:20

Zatímco Hospodářské noviny do světa rozhlašovaly, že rozdělení na zdravotní standard a nadstandard vstoupí do praxe o rok později, neboť odborné zdravotnické společnosti nestíhají vypracovat seznam věcí, za které budou pacienti připlácet, tak podle předsedy sněmovního zdravotního výboru Borise Štastného z ODS to není pravda. První nadstandardy podle něj skutečně vzniknout už příští rok. Informace z tisku zároveň označil za ne zcela přesné. „Je to bouře ve sklenici vody,“ zmínil v rozhovoru pro Český rozhlas Šťastný.

Šťastný pro rozhlas: Nadstandardy se opravdu rozjedou už příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Zdravotnickou reformu, která s rozdělením péče na standardní a nadstandardní počítá a měla by platit od ledna příštího roku, schválili před pár dny poslanci. Jak Radiožurnál připomíná, ministr zdravotnictví Leoš Heger chtěl mít sazebník výkonů hotový do konce letošního září.

Česká lékařská společnost ale stanovila nový termín - přelom listopadu a prosince. Rozdělení výkonů se tak prý nestihne provést. "Hegerův resort chce v příštím roce nadstandardy alespoň otestovat - lidé by si mohli začít připlácet za tři nebo čtyři věci," informuje v této souvislosti rozhlas.

TÉMA: Reforma zdavotnictví

Předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) označil informace tisku za ne zcela přesné. „Je to bouře ve sklenici vody. Je potřeba si uvědomit, že jsme definovali takzvaný nárok pacienta, neboli to, na co bude mít nárok za to, že platí zdravotní pojištění," zmínil poslanec.

„U variant, kde existuje více typů zdravotní péče nebo materiálů, které směřují ke stejnému terapeutickému účinku, ministerstvo může, ale nemusí, po dohodě s odbornými společnostmi, s pojišťovnami atd. určit tzv. nadstandardy," uvedl dále Šťastný s tím, že vše ale bude nekončící proces, protože medicína se vyvíjí.

Pro náročnější nadstandardy je třeba čas

„První nadstandardy vzniknou příští rok. Pro náročnější nadstandardy potřebuje ministerstvo čas - to je logické," podotkl dále poslanec ODS.  

„Postupně, krůček za krůčkem, srozumitelně, musíme věci veřejnosti věci vysvětlovat, přidávat další věci. Než vytvořit obrovský balík, aby nastal chaos, je lepší postupovat krok po kroku," konstatoval Šťastný a odmítl názory, že by se péče pro některé lidi stala nedostupnou.

„Budeme vždy garantovat, aby existovala jedna plně hrazená varianta. A tzv. standard nebo nadstandard může být pro 2 různé lidi různý. Když budete mít třeba hemofilika, tak pro něho určitý typ operace bude standardem, například laparoskopický výkon pro dané onemocnění, pro jiného nadstandardem," dodal  Štastný.

Náměstek: Systém se vyzkouší na několika výkonech

To, že se celý systém takzvaných nadstandardů rozjede postupně, potvrdil Radiožurnálu i náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle něj se systém vyzkouší na několika výkonech.

„Celý ten časový posun nepovažujeme za fatální. Z části to poukazuje též na komplikovanost problematiky. V každém případě se nevzdáváme záměru, abychom k 1. 1. příštího roku alespoň několik výkonů i po dohodě s odbornými společnostmi dokázali stanovit," doplnil pro rozhlas náměstek Nosek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…